Ціна на газ в Україні давно вже є не економічним, а політичним питанням, — Тарас Козак

Ціна на газ в Україні давно вже є не економічним, а політичним питанням, — Тарас Козак

Замість розумного та справедливого рішення у питанні тарифів влада знову робить дурниці, наражаючи на ризик усю економіку України. На початку 2021 року влада у паніці шукала варіанти вирішення проблеми з тарифами.

Уряд знайшов такий варіант — включити газ у перелік соціально значущих товарів, на які встановлюється регулювання цін на час ковідного карантину. У той же час влада забула, що для населення вже кілька років чудово працює субсидія на комунальні послуги. І завдання уряду усувати складнощі з оформленням субсидії і необхідними для цього документами, а не ставити під ризик співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями, а разом з цим — макрофінансову стабільність країни.

Пряма мова

Тарас Козак, депутат Київської міської ради, член бюджетної комісії:

— Наші міжнародні партнери давно підштовхують Україну до впровадження ринкових цін на газ і для населення. Адже при існуванні двох цін – спеціальної для побутових споживачів і ринкової для населення, буйним цвітом розквітає корупція. Дешевий газ для населення на рівні облзбутів можна перепродавати за ринковою ціною. Держава в збитках, які покриватимуться за рахунок наших податків, а хитромудрі «бізнесмени» — у прибутках.

Кілька років тому Україна твердо пообіцяла запровадити ринкові ціни для побутових споживачів. І з невеликими затягуваннями у 2019 році, нарешті, виконала це зобов‘язання. Цьому сприяло серйозне — у рази — падіння цін на газ на міжнародних майданчиках. Тому запровадження ринкової ціни для населення на блакитне паливо в Україні спочатку виглядало дуже привабливо.

Влітку 2020 року побутові споживачі отримали право обирати постачальника газу. Кожен громадянин — споживач газу сьогодні може обрати свого постачальника цього палива. І все було би чудово, якби не інший бік ринку — ціни на газ з осені 2020 року почали стрімко зростати. Влада до останнього тягнула, ніби не помічаючи проблеми, аж поки у регіонах країни не почалися бунти, і громадяни не почали перекривати дороги.

Також уряд має пам‘ятати, що далеко не все населення України має доступ до газу. У багатоквартирних будинках, які використовують не газові, а електроплити, споживатиметься електроенергія, яка подорожчала. Велика кількість містечок, селищ, маленьких населених пунктів узагалі не мають доступу до газових мереж. Але за рахунок податків і з їхніх мешканців буде дотація на газ у шикарних маєтках.

Підписуйся на нашi

ще новини