Дефіцит пального в Україні є наслідком непрорахованих кроків уряду, — Максим Нефьодов

Дефіцит пального в Україні є наслідком непрорахованих кроків уряду, — Максим Нефьодов

Запровадження граничних торговельних надбавок на пальне є непрорахованим кроком уряду, що може зашкодити економіці України. Про це заявив депутат фракції «Голосу» у Київській міській раді Максим Нефьодов.

«Минулого тижня уряд ввів «тимчасове регулювання цін на бензин». Топові марки палива вже почали зникати з заправок. Зрозуміла річ, що якщо наказати комусь торгувати собі у збиток, товари зникнуть з полиць та почнуть продаватись з-під поли. Проте уряд вирішив знову наступити на граблі та повернутись до радянської практики ручного регулювання цін», — заявив Нефьодов.

На його думку, спроба уряду стримати зростання цін на бензин без економічного обґрунтування призведе не лише до дефіциту пального, а й створить несприятливий бізнес-клімат для інвесторів.

«Безглузде регулювання без будь-яких розрахунків та попереджень, засноване тільки на відчутті, що «ціни завеликі», може призвести тільки до негативних наслідків. Якщо ви хочете зрозуміти, чому поганий бізнес-клімат, чому в Україну не дуже хочуть інвестувати, чому всі іноземці вважають, що у нас великі ризики — причина в подібних діях уряду», — наголосив депутат.

На думку економіста, радянські практики директивно встановлювати ціну на шкарпетки чи гречку завжди були помилковими діями політиків, які намагались втримати свій рейтинг і показати видимість роботи. Натомість, врегулюванням цін вдавалось лише породжувати корупцію та дефіцит товару, знищуючи мотивацію підприємців працювати.

«Кабмін ще в 2016-му зміг скасувати застаріле цінове регулювання. У 2015-му я особисто кілька разів намагався винести це питання на розгляд Кабміну, вдячний за підтримку цього рішення багатьом колишнім колегам. Проте сьогоднішній уряд довів, що на граблі можна наступати вічно», — додав Максим Нефьодов.

Підписуйся на нашi

ще новини