Держбюджет-2021: віддавати борги держави ми будемо зі своїх зарплат — Ярослав Железняк

Держбюджет-2021: віддавати борги держави ми будемо зі своїх зарплат — Ярослав Железняк

Уряд у держбюджеті-2021 хоче закласти величезний дефіцит, що вже стало помилкою під час коронавірусної кризи. Через це віддавати державний борг українцям доведеться зі своїх зарплат.

Пряма мова Ярослава Железняка, народного депутата, заступника голови фракції «Голосу», першого заступника голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики:

— Найбільш слабкі моменти бюджету. Перше — це величезний дефіцит. Уряд хоче взяти в борг 270 млрд грн. І якщо нормальним є борг 2-3% від ВВП, то зараз уряд це збільшує майже вдвічі. І робить так, що ми з вами будемо віддавати ці борги зі своїх зарплат.

Друге — уряд знову хоче підняти податки. Вони закладають це в номінальне мінімальної зарплати, а по факту підвищення податків. Кожен ФОП щомісяця віддаватиме державі, незалежно від того, заробив він чи ні, на 560 грн більше. Кожен, хто працює в штаті, буде віддавати на 340 грн більше зі своєї зарплати. Створення одного робочого місця для роботодавця буде коштувати на 2200 грн більше. Це призведе до того, що роботодавці або скорочуватимуть свій штат, або переводитимуть працівників на півставки.

Уряд збільшує прогнозовані доходи на майже 40 мільярдів. Це говорить про те, що вони намагаються закласти збільшення цих податків з зарплат. А якщо подивитися, якими будуть доходи від податків юридичних осіб (великих холдингів, підприємств олігархів) то навпаки — уряд зменшує ці прогнозовані надходження. Це доказує, що уряд в першу чергу планує забрати податки з наших зарплат.

Третє — я не пам’ятаю, щоб у бюджеті було збільшення або зарплат лікарів на 39%, або пенсій на 39%, або соціальних видатків. Але кому точно збільшили видатки — це Офісу президента та самому президенту. Правоохоронні органи, починаючи від прокуратури і закінчуючи СБУ і ДБР, — теж збільшені на 20, 23, навіть 75%. Так для кого цей бюджет закінчує епоху більшості? Для людей чи для пана президента і його оточення?

Підписуйся на нашi

ще новини