До другого читання необхідно пояснити ринок землі. Сьогодні голосували невідомо за що, — Сергій Рахманін

До другого читання необхідно пояснити ринок землі. Сьогодні голосували невідомо за що, — Сергій Рахманін

Позиція фракції

Фракція «Голосу» наполягає на запуску цивілізованого ринку землі, який не зможуть поділити між собою олігархи та агрохолдинги. Саме тому фракція утрималась від безумовної підтримки законопроекту депутатів від «Слуги народу» про обіг землі, який містить серйозні ризики для селян, представників малого та середнього фермерства в Україні.

Пряма мова Сергія Рахманіна, голови фракції «Голос» у Верховній Раді:

— Законопроект від «Слуги народу» пережив кілька версій, які суттєво змінювали початковий зміст. Після цього була ще заява президента про референдум. В результаті нам запропонували голосувати за набір процедурно не узгоджених і ні з ким не обговорених ідей. Маніпулюючи тим, що хто проти законопроекту — той взагалі проти ринку землі.

Це, звісно, неправда. Ми — за ринок землі з прозорими правилами і захищеними правами українських фермерів. На жаль, цього у запропонованому до першого читання документі нема.

І це — не привід відмовлятися від ринку землі, це — привід якісно попрацювати над законопроектом до другого читання. Так, щоб узгоджений проект могли підтримати всі парламентські сили, які насправді виступають за скасування мораторію на купівлю-продаж землі.

Ми можемо так чи інакше ставитися до інших політичних сил, вони абсолютно по-різному дивляться на земельну реформу, на кінцеве розв‘язання цієї проблеми. Наша точка зору відрізняється від точки зору «ЄС», точка зору «ЄС» відрізняється від «Батьківщини», «Батьківщина» має різні погляди з ОПЗЖ. Але жодна з точок зору фракцій з-поза партії влади не була врахована при розробці законопроекту.

Те, що подається як обговорення законопроекту, — це 8 хвилин на десяток законопроектів, один з яких за результатами такого «обговорення» профільний комітет рекомендував підтримати. Якби ми теж подали альтернативний законопроект, можливо, «обговорення» тривало б цілих 9 хвилин…

Це — позиція «Слуги народу», їхнє ставлення до законопроектів. Насправді, це їхня позиція щодо усіх законопроектів і всіх ідей, що вносяться до Ради. Подивіться уважно, які законопроекти вносяться до порядку денного, як враховуються правки і як відбуваються голосування. Чи має після цього когось дивувати, що хтось щось не підтримує?

А пропозицію «Слуги народу» щодо земельної реформи не зрозуміли не тільки в парламенті: кількість людей в усіх регіонах, які не підтримують земельну реформу з тих чи інших причин, тільки зростає. Ігноруючи голос народних обранців, влада програла комунікацію з народом також.

Це означає, що — навіть при тому, що партія влади змогла зібрати голоси і продавити свій варіант ринку землі, — легітимність цього рішення є дуже сумнівною. І це погано, насамперед, для самої реформи.

З огляду на чутливість, важливість і болючість цього питання ми вважали за потрібне взяти трохи часу, спробувати знайти точки дотику, вийти на якісь спільні рішення — щоб болючість моменту і всередині Верховної Ради, і ззовні була набагато менша. Власне, в цьому і була наша пропозиція.

Фракція «Голосу» має свою позицію і свою політичну програму. Ми голосуємо за те, що поділяємо, і проти того, що вважаємо неправильним. Власне, як і інші фракції. Але хочу нагадати: Верховна Рада — це не місце зібрання однієї конкретної фракції, навіть якщо вона має більшість. Маємо рахуватися одне з одним, от і все.

Підписуйся на нашi

ще новини