Економічний паспорт — це безглузда й популістична ініціатива, — Ярослав Железняк

Економічний паспорт — це безглузда й популістична ініціатива, — Ярослав Железняк

Ідея економічного паспорту не нова: в Україні її обговорюють вже другий рік. Сьогодні, під час виступу у парламенті, президент заявив, що планує внести законопроект про впровадження економічного паспорту до 10 грудня. Такий «паспорт» має накопичувати гроші від реалізації природних благ на рахунках український дітей. Звучить гучно, проте, якщо порахувати, виходить черговий необґрунтований математично популізм. Про це заявив голова фракції «Голос» у Верховній Раді, народний депутат Ярослав Железняк.

«Це — безглузда ініціатива. І з точки зору економіки, і з точки зору стимулів. За моєю інформацією, мова йде про дітей, народжених у 2019 році і пізніше. Звідки візьметься сума для накопичення? Наскільки зрозуміло, джерелом планують зробити ренту. Якщо мова йде про загальні рентні платежі, то це приблизно 41-47 млрд грн в наступному році. Якщо про залізну руду, то це взагалі маленька сума: 4-5 млрд грн. Ані перше, ані друге не дасть змоги накопичити суттєву суму. Тим паче достатню, щоб ті діти змогли придбати квартиру чи сплатити за навчання», — наголосив Ярослав Железняк.

До того ж, подібні фонди накопичення завжди будуть «ласим шматочком» для того, щоб закрити бюджетну діру у 200 млрд грн. Або додати грошей на «Велике будівництво». Раніше так відбулося з коштами, передбаченими на газ, які забрали на дороги. Також є сумніви, що таку ідею підтримає МВФ, резюмував народний депутат.

Підписуйся на нашi

ще новини