«Голос» наполягає на перезапуску Вищої кваліфікаційної комісії суддів за участі міжнародних експертів, — Кіра Рудик

«Голос» наполягає на перезапуску Вищої кваліфікаційної комісії суддів за участі міжнародних експертів, — Кіра Рудик

Лідерка партії «Голос» Кіра Рудик розповіла, що головним питанням порядку денного Верховної Ради на цьому тижні є судова реформа. «Голос» вже рік послідовно наполягає на тому, що врешті-решт має бути перезапущена Вища кваліфікаційна комісія суддів за ключової участі міжнародних експертів. Це разом з оновленням Вищої ради правосуддя дозволить забезпечити реальну судову реформу.

«Ситуація, коли судам не довіряють 78% українців, жодних шансів на інвестиції та економічний розвиток не буде. Тому «Голос» вніс необхідні правки до законопроекту про судову реформу та вимагає їх прийняття. Ці правки деталізують принципи формування ВККС. Ми вважаємо, що голос міжнародних партнерів має бути вирішальним при формуванні комісії.

Окрім того, саме конкурсна комісія має відбирати кандидатів до ВККС, а Вища рада правосуддя лише їх затверджувати. Тому ми наполягаємо, щоб комісія відбирала 16 кандидатів. Якщо комісія обиратиме 32 кандидати, як наполягають у партії влади, то Вища рада правосуддя зможе обрати гірших із кращих, так не має бути», — наголосила Кіра Рудик.

Вона переконана, що з судової реформи мають початися інші фундаментальні зміни, які допоможуть країні перейти від виживання до зростання та розвитку в інтересах кожної людини. Саме тому зміни у судовій системі є ключовим елементом Антиолігархічного пакету «Голосу», який партія нещодавно внесла до парламенту.

«Платники податків цього року заплатять майже 16 мільярдів за судову систему, але ми все на 158 місці в рейтингу верховенства права. Іноземні інвестори вперше за п'ять років назвали недовіру до судової влади перепоною номер один для інвестицій. Продажні суди блокують ліберальний розвиток української економіки, що вигідно виключно олігархам. Бо відсутність справедливих судів — головна причина недовіри інвесторів для вкладання грошей в Україну», — нагадала Кіра Рудик.

Підписуйся на нашi

ще новини