«Голос» не підтримує проект держбюджету на 2022 рік, адже там немає пріоритетів, — Ярослав Железняк

«Голос» не підтримує проект держбюджету на 2022 рік, адже там немає пріоритетів, — Ярослав Железняк

«Голос» не підтримує проект державного кошторису на 2022 рік у поточному вигляді, оскільки він фактично ні про що: без жодного пріоритету і нічим не відрізняється від попереднього, повідомив голова фракції у парламенті Ярослав Железняк.

«Там немає жодного пріоритету. Це не соціальний бюджет, там на соціалку закладено трішки більше, ніж в минулому році. Це не бюджет медицини, тому що на медицину там закладено менше 5% від ВВП, хоча нам їх обіцяли і це є одним з базових принципів медичної реформи. Це не бюджет оборони — там небагато змін. І це точно не бюджет розвитку підприємництва — там жодного рядка про підтримку підприємництва», — коментує нардеп.

Крім того, незрозумілим залишається і питання: звідки брати гроші? І в Мінфіні на них відповіді немає:

«Я ставив два запитання міністру фінансів. Перше — скільки надійде грошей від податкового законопроекту №5600, адже в презентації уряд показав частину видатків на надходження після ухвалення цього законопроекту. Міністр відповів, що розраховують отримати 25-35 млрд. Побачите, що такої суми закладено не буде. Я вас запевняю, що там навіть 25 млрд не буде — найнижче, що сказав міністр.

І інше питання. Нам розповідають: «закон про олігархів, національна оборона». А скільки грошей надійде з цього закону? Якщо він допоможе побороти олігархів, напевно, у нас повинно з’явитися більше грошей в бюджеті. Але знаєте, яка була відповідь міністра фінансів? Нуль. Уряд не рахував ці надходження, і ви не побачите їх в дохідній частині бюджету», — констатує голова фракції «Голос».

Виходить, влада пішла традиційним шляхом — взяти в борг і ці гроші розподілити на видатки, а це неправильно. Не кажучи вже про різноманітні бонуси, які будуть вписані до другого читання.

«Через такий підхід зростання ВВП в Україні в наступному році буде в кращому випадку 4%. Це означає, що нам треба 60 років наздоганяти Польщу в економічному зростанні. Влада не тільки не планує, як заробляти в наступному році. До другого читання, ви побачите, в бюджеті ще й з’явиться багато лобістських правок, знову з’являться гроші на округи, силовиків і значне підвищення та боротьбу з бідністю в окремих державних установах. «Голос» не буде голосувати за такий бюджет», — підсумовує Ярослав Железняк.

Підписуйся на нашi

ще новини