«Голос» подав більше десяти альтернативних законопроектів, щоб заблокувати політичну зміну керівництва НАБУ

«Голос» подав більше десяти альтернативних законопроектів, щоб заблокувати політичну зміну керівництва НАБУ

Депутати парламентської фракції «Голосу» у Верховній Раді зареєстрували більше десяти альтернативних до законопроектів 3133 та 3180, якими пропонується звільняти директора НАБУ у разі вчинення ним «адміністративного корупційного правопорушення».

“Призначення законопроектів 3133 та 3180 – звільнити директора НАБУ та поставити свою підконтрольну людину на його місце” – вважає Кіра Рудик, голова партії “Голос”.

Автори законопроекту 3133 — народний депутат від «ЄС» Олексій Гончаренко, чиї компанії фігурують у розслідуваннях НАБУ та представники ОПЗЖ та “За майбутнє”. Автори законопроекту 3180 — Олександр Дубінський та Олександр Качура, відомий своїм захистом так званої схеми “майданчиків Яценко”.

Законопроекти 3133 та 3180 є вже другою спробою взяти під контроль НАБУ, оскільки перша спроба — постанова про звільнення директора НАБУ — була відверто незаконною.

“Альтернативні законопроекти депутатів “Голосу” мають на меті показати всю абсурдність зміни закону під бажання Слуг Народу взяти під контроль НАБУ, — стверджує Устінова Олександра, народна депутатка від “Голосу”. — Саме тому ми запропонували ще десятки інших «абсурдних підстав» чи процедур для звільнення директора НАБУ. Наша мета - наочно продемонструвати той “беспрєдєл”, який зараз відбувається. Саме тому “Голос” пропонує серед підстав звільнення директора НАБУ також додати: звільнення директора НАБУ через виклик, наприклад, аварійної служби, хуліганство, розпускання неправдивих чуток, ворожіння в громадських місцях чи картярство. Одним із законопроектів взагалі пропонується внести в закон підставою звільнення директора НАБУ “виникнення нестримного бажання у осіб підслідних Національному бюро за відсутності інших підстав для звільнення”.

Пряма мова Олександри Устінової, депутатки фракції «Голосу» у Верховній Раді, членкині комітету з питань правоохоронної діяльності:

— Законопроект Гончаренка — це продовження спроби взяти НАБУ під контроль в інтересах Коломойського і Портнова.

Коломойському це, в першу чергу, потрібно через наявність кримінального провадження по Приватбанку. ОПЗЖ підтримуватиме їх через те, що НАБУ веде справу по Суркісах. «За майбутнє» зацікавлені у зміні керівництва НАБУ на контрольоване через велику кількість лояльних до Коломойського депутатів у групі, а також — кримінальне провадження по Ярославу Дубневичу, який входить до цієї депутатської групи.


Варто нагадати, що посли G7 застерегли Україну від порушень через спробу звільнити керівника НАБУ Ситника.

Підписуйся на нашi

ще новини