«Голос»: Проведення виборів на окупованих територіях — прямий шлях до втрати суверенітету України

«Голос»: Проведення виборів на окупованих територіях — прямий шлях до втрати суверенітету України

Заява міністра закордонних справ України Пристайка про можливість одночасного проведення виборів на всій території України, включно з окупованою, означає одне: влада готова на проведення виборів до звільнення Донбасу та Криму і до того, як отримає повний контроль над кордоном з Росією.

Проведення виборів за такою логікою і справді обговорювалося колишнім міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром. Але її реалізація — прямий шлях до втрати суверенітету України. Про це заявила народна депутатка України, членкиня фракції «Голос» в паламенті Леся Василенко.

«Згідно з Конституцією, Україна є незалежною суверенною унітарною державою, а її територія є цілісною і недоторканною. Це — єдине, з чого мають виходити міністр закордонних справ і президент України у зовнішньополітичних відносинах, а тим паче — у переговорах з державою-агресором.

Те, що президент хоче якнайшвидше провести перемовини і виконати свою основну передвиборчу обіцянку — подарувати людям мир, — це заслуговує на повагу. Але до цих перемовин має бути особлива підготовка. Бо мир ціною держави — явно не та обіцянка, яку давав президент, і явно не те, чого очікують українці.

Вибори на території, яка знаходиться під контролем агресора, будь-який особливий статус для тимчасово окупованих територій — все це оцінюватиметься як державна зрада», — заявила Леся Василенко.

Вона також нагадала, що партія «Голос» уже висловлювала вимогу до президента узгодити стратегію переговорів щодо протидії російській агресії з українським парламентом, який має дати згоду на рівень компромісів, закладених в можливі угоди в рамках Нормандського формату.

Підписуйся на нашi

ще новини