Інфікованих вірусом корупції суддів КСУ маємо посадити на карантин, — Кіра Рудик

Інфікованих вірусом корупції суддів КСУ маємо посадити на карантин, — Кіра Рудик

Пряма мова Кіри Рудик, голови партії «Голос»:

— Український парламент має вдатися до невідкладних заходів, аби якнайшвидше розв’язати той колапс, в якому опинилася вся країна через свавілля суддів вищої інстанції.

Найближчими днями Верховна Рада має відновити скасовані Конституційним Судом норми про електронне декларування. Тому ми невідкладно виносимо відповідний законопроєкт на розгляд та голосування. Ми не можемо зволікати, адже кожного дня через такий юридичний параліч розсипаються кримінальні справи проти чиновників-корупціонерів.

Конституційна криза — це виклик для українського суспільства і перевірка, наскільки ми є демократичним суспільством. І від того, як ми впораємося із цією проблемою, залежить наша подальша співпраця та інтеграція в європейську спільноту. І тому дуже важливо аби країна лишалася у правовому полі, обираючи методи і шляхи виходу із даної ситуації.

Наразі немає законного способу звільнити суддів, які завели країну у такий правовий хаос. Але, очевидно, що довіри до них більше немає і бути не може. Гірше того, їхні дії загрожують національній безпеці. Тому ми — партія Голос — продовжуємо наполягати на тому, що члени Конституційного суду мають виконати свій громадянський обов’язок і піти у відставку добровільно.

Втім, ми чудово усвідомлюємо, що корумповані судді навряд чи «здадуться» добровільно. Саме тому, ми маємо завдавати удару у відповідь, і запровадити тимчасовий локдаун КСУ. Ми посадимо заражений вірусом корупції і «руского міра» Конституційний суд на карантин, збільшивши кворум для прийняття рішень із 12 до 17 суддів. Конституційний суд України складається із 18 суддів, але враховуючи, що не всі судді набули повноважень, то це дасть змогу паралізувати роботу КСУ.

Локдаун дасть час внести кардинальні зміни у законодавство, яке регулює діяльність, права та обов’язки КСУ, аби уникнути подібних політичних криз у майбутньому. Втім, це буде лише перший крок у реформі судової гілки влади. Наступним має бути ліквідація не менш одіозних і корумпованих суддів — ОАСК.

Підписуйся на нашi

ще новини