Комітет ВР спробував під час карантину протягнути законопроект про відкладання переходу на українську мову у російськомовних школах

Комітет ВР спробував під час карантину протягнути законопроект про відкладання переходу на українську мову у російськомовних школах

Сьогодні, у перший день карантину, на розгляд комітету з питань гуманітарної політики раптово винесли законопроект, який відкладає на три роки перехід російськомовних шкіл на нові програми, з більшою часткою викладання українською мовою. Комітет планував розглядати цей проект у травні-червні, але карантин дав захисникам російської у парламенті зручну нагоду протягнути цю неприйнятну ініціативу по-тихому, коли громадськість та журналісти не можуть потрапити на засідання.

І це відбувається в умовах, коли Росія внесла зміни у свою конституцію, визнаючи усіх російськомовних «носіями російської мови», яких можна «захищати», та надавати їм громадянство РФ у спрощеному порядку, без проходження співбесід. Ми вважаємо це неприпустимим.

Депутатам «Голосу» спільно з депутатами інших фракцій вдалося переконати більшість членів комітету гуманітарної політики «продовжити подальші консультації» з цього питання.

Пряма мова Інни Совсун, народної депутатки, заступниці голови партії «Голос»:

— Сьогодні на комітеті з питань гуманітарної політики розглядався законопроект пана Бужанського про мову викладання в закладах освіти. Це проект номер 2362. В чому його суть? Відповідно до законодавства України про освіту, передбачалося, що школи з російською мовою викладання будуть поступово збільшувати частку викладання українською. І для шкіл з російською мовою навчання цей перехід має розпочатися з 1 вересня 2020 року. Для шкіл з мовами навчання, крім Європейського союзу, в першу чергу угорською та румунською, перехід буде дещо довшим і триватиме до 2023 року.

Пан Бужанський в своєму законопроекті запропонував відтермінувати перехід для шкіл з російською мовою навчання на нові навчальні плани, які передбачають більше викладання українською мовою, до 2023 року.

При цьому головним комітетом чомусь був визначений комітет з питань гуманітарної політики, хоча всі інші законопроекти, які стосувалися мови викладання у навчальних закладах, завжди розглядалися профільним комітетом — освіти, науки та інновацій. І за планом роботи комітету цей законопроект стояв на розгляд на травень-червень. Вчора раптово, коли оголошують карантин, розгляд цього проекту в перенесли на сьогодні, коли на засідання не може прийти громадськість. Все це виглядає підозріло і дивно.

На жаль, партія «Голос» не представлена в комітеті гуманітарної політики, але ми прийшли на засідання сьогодні, щоб представити і нашу позицію, і позицію освітнього комітету. Після наших роз’яснень та обговорення комітет прийняв рішення не рекомендувати проект для розгляду у ВР. У результаті комітет прийняв рішення відправити проект закону на подальші консультації.

Підписуйся на нашi

ще новини