Критично важливо узгодити юридичну конструкцію нового «нюрнберзького процесу» проти рф , — Андрій Осадчук 

Критично важливо узгодити юридичну конструкцію нового «нюрнберзького процесу» проти рф , — Андрій Осадчук 

Всім би хотілося швидких й ефективних процесів та рішень. Але коли ми говоримо про притягнення до відповідальності всіх російських військових злочинців, очевидно, що йдеться про роботу, яка займе роки, бо мова про тисячі осіб. Тому важливо, щоб це була спільна мета не тільки України, а й колективного Заходу. Процес формування міжнародного трибуналу вже розпочався, тепер треба узгодити із союзниками юридичну конструкцію нового «нюрнберзького процесу» проти російської федерації. Про це повідомив заступник голови партії «Голос», перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

«російська федерація зробить все, щоб не віддавати своїх військових злочинців. Але ми маємо використати всі інструменти міжнародного права, щоб засудити їх навіть заочно, якщо не буде іншої можливості. Навіть українське  законодавство дозволяє це зробити. Це на той крайній випадок, якщо росія встоїть у своїх державних кордонах і залишиться тою державою, яку ми зараз знаємо (у чому в мене є сумніви).

Тобто навіть при такому варіанті її засуджені громадяни житимуть, як у клітці, і не матимуть жодного шансу на зв'язок із зовнішнім світом, бо усюди вони вважатимуться кримінальними злочинцями», — пояснив Андрій Осадчук.

Це велика складна робота, яка вже ведеться, запевнив народний депутат. Адже тільки на Київщині мова йде щонайменше про понад 1000 епізодів вбивств цивільних, що кожний окремо може складати воєнний злочин. Зараз це все потрібно задокументувати і провести експертизи. Це кропітка і складна робота, але вона буде доведена до кінця — заради справедливості, світлої пам'яті всіх вбитих українців і унеможливлення повторення цього жахіття у майбутньому, резюмував народний депутат.

Підписуйся на нашi

ще новини