Лібералізація законодавства про працю буде стосуватися кожного українця і суттєво вплине на економіку, — Юлія Клименко

Лібералізація законодавства про працю буде стосуватися кожного українця і суттєво вплине на економіку, — Юлія Клименко

Фракція «Голосу» наполягає на детальному вивченні законопроекту №2708 «Про працю», який Кабінет міністрів вніс на розгляд Верховної Ради. Новий урядовий законопроект пропонує велику кількість змін до трудового кодексу, які можуть паралізувати роботу цілих секторів економіки. Депутати «Голосу» наголошують на тому, що варто відповідально та обережно впроваджувати зміни, які мають регулювати трудові відносини роботодавців та працівників.

Урядовий законопроект «Про працю» покликаний замінити Кодекс законів про працю, який діє з 1972 року. Профспілки виступають категорично проти запропонованого проекту закону.

Пряма мова народної депутатки фракції «Голосу» Юлії Клименко:

— У діючому трудовому кодексі є багато застарілих норм, які були прийняті ще у Радянському Союзі для планової економіки. Але це не означає, що необхідно скасувати увесь трудовий кодекс і фактично паралізувати роботу важливих секторів економіки. Те, що підходить для ІТ-сектора, може не підходити для великого промислового виробництва, де великі колективи – по 5, 10, 20 чи 50 тисяч працівників, де профспілки відіграють дійсно важливу роль. Такі підприємства кардинально відрізняються від компаній, які, наприклад, надають сервісні послуги та більшість співробітників та послуг тримають на аутсорсі.

Основна зміна в урядовому законопроекті – це лібералізація трудового кодексу та впровадження контрактної форми відносин роботодавець-працівник, де прописуються усі конкретні умови, які у тому числі включають тривалість робочого дня чи кількість днів відпустки, умови прийняття на роботу та звільнення. Це питання, яке турбує багатьох. З одного боку – це дає певну мобільність роботодавцям, з іншого боку – створює переваги і можливості зловживання роботодавцю перед робітниками, особливо у тих регіонах, де є містоутворюючі підприємства і немає конкуренції на ринку праці серед роботодавців, оскільки у робітника просто немає вибору і можливості знайти іншу роботу.

Наша пропозиція – лібералізувати трудовий кодекс і розпочати цю реформу з окремих секторів або регіонів. Можливо варто взяти якийсь один сектор, наприклад, ІТ, він більш мобільний. Це дасть можливість відтестувати і визначити можливі проблеми, подивитися як працює новий закон про працю. А вже після цього імплементувати у більш складніші галузі, і загалом по усій економіці.

Підписуйся на нашi

ще новини