На засіданні Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС «Голос» відстояв продовження санкцій проти Росії до закінчення агресії, а не до виконання Мінських угод

На засіданні Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС «Голос» відстояв продовження санкцій проти Росії до закінчення агресії, а не до виконання Мінських угод

На десятому засіданні Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС у Страсбурзі парламентарі засудили агресію Російської Федерації і підтримали продовження санкцій проти неї.

Комітет наголосив, що санкції мають продовжуватись не до виконання Росією Мінських угод, а допоки агресор не припинить військові дії у Донецькій та Луганській областях і не припинить порушувати суверенітет і територіальну цілісність України. Ця норма з’явилася у фінальному комюніке за наполяганням депутатки фракції «Голосу» Інни Совсун.

«Ми побачили, що серед європейців є велика підтримка України – особливо з боку представників Східної Європи. Багато хто з них каже, що поки не бачать чіткого рішення війни на Сході, але всі розуміють, що це питання агресії Москви, і саме на Росії лежить основна відповідальність за вирішення . Саме тому потрібне посилення санкцій. І я рада, що у фінальній резолюції Комітету зазначається, що це посилення має продовжуватись допоки Росія не припинить військові дії на сході України. У початковій версії санкції хотіли прив’язати до виконання Москвою Мінських угод. Але санкції ввели не тому що Росія порушує Мінські угоди, а тому що вона напала на Україну. І про це важливо нагадувати європейським парламентарям, оскільки це є посиленням нашої переговорної позиції», – каже Інна Совсун.

Окрім цього, рішення Комітету містить заклик до негайного звільнення українських громадян, яких РФ за політичними звинуваченнями незаконно утримує у своїх тюрмах і на тимчасово окупованих територіях Донбасу і Криму, включно з кримськими татарами. Особливу увагу європейські парламентарі звернули і на темпи прийняття законів Верховною Радою – вони закликали українських народних обранців зосередитись не на швидкості змін, а на контролі їх якості. Як зазначає Інна Совсун, усі учасники засідання знають, що таке «турборежим» – Україна ввела це поняття у міжнародний політичний жаргон.

«Участь української делегації у засіданні Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС є дуже важливою. Це приклад парламентської дипломатії, адже парламенти в тому числі відповідальні і за імплементацію угоди з ЄС. Також хочу зазначити, що окремі європейські парламентарі говорили про необхідність розширення санкцій, оскільки ситуація, коли Європа вводить санкції проти Росії, забороняє товари, але при цьому Большой тєатр виступає в Берліні і збирає величезні зали, є неприйнятною. Це означає, що у нас є можливість добиватися посилення санкцій», – додала Інна Совсун.

Підписуйся на нашi

ще новини