Нам потрібен свій план деокупації Криму та Донбасу замість того, який нав’язує Росія — Святослав Вакарчук

Нам потрібен свій план деокупації Криму та Донбасу замість того, який нав’язує Росія — Святослав Вакарчук

Партія «Голос» закликає всі парламентські сили, громадськість, об’єднатися навколо розробки нового плану деокупації, який замінить невигідні та небезпечні «Мінські угоди».

Про це голова партії «Голос» Святослав Вакарчук заявив в ефірі програми «Говорить Великий Львів» 12 грудня.

«Мінськ» об’єднав Порошенка і Зеленського

— І президент Зеленський, і партія «Слуга народу» нещадно критикують все, що робила попередня влада. В якихось речах я з ними згоден, тому що багато було зроблено того, що зараз потрібно виправляти. Але в одному вони чомусь не критикують попередню владу — в Мінських домовленостях. Раптом виходить, що президент Порошенко і президент Зеленський об'єднались в одному: вважають, що Мніські угоди треба виконувати.

Але подивіться на ці Мінські угоди: невже неясно, що це пастка? Тоді були інші обставини, наші хлопці гинули під Дебальцево. Але хто заставляє сьогодні казати, що цей план ми мусимо виконувати? Влада, підтримана більшістю на виборах, повинна мати політичну волю сказати: ми не будемо виконувати ті речі, які ведуть до втрати де-факто українського суверенітету, ми повинні мати свій план.

Сьогодні нами маніпулюють, розказучи, що саме виконання Мінських угод прив'язане до санкцій. По-перше, тільки американські санкції прив'язані до виконання — увага! — Росією Мінських угод. По-друге, європейські санкції прив'язані до зовсім інших речей: до кричущого порушення міжнародного права Російською Федерацією. І не треба змішувати грішне з праведним.

Люди, яких обрала більшість людей на виборах повнні мати політичну волю сказати, що ми не будемо виконувати цього плану. Нам потрібен новий, свій план деокупації.

Ми отримали дамоклів меч над українським суверенітетом

— Коли ми підписували заяву від трьох політичних сил, в якій окреслили червоні лінії, одна з них була, на мою думку, визначальною: що не може бути жодних політичних розмов і домовленостей до виконання всіх безпекових умов — припинення вогню, звільнення всіх заручників.

Голосуванням за закон про особливий статус фактично ті, хто голосували, самі перейшли ті червоні лінії. Неважливо, це тимчасовий закон чи не тимчасовий. Це — дамоклів меч, який висить над Україною. Це — граната, розтяжка, яка може в будь-який момент вибухнути.

І в ситуації, що сьогодні склалася в світі, буде набагато складніше контролювати виконання цього закону. Голосування за нього й раніше було дуже небезпечним. Але, коли він приймався, були інші умови, були інші президенти США і Франції, в іншій ситуації була канцлер Німеччини, — це все були інші обставини.

Сьогодні я вважаю вкрай небезпечним те, що цей закон продовжений. Це не є пуста формальність чи просте технічне продовження. Це набагато гірше: ми отримали дамоклів меч над українським суверенітетом. І дуже шкода, що патріотичні сили, які ми поважаємо, взяли в цьому участь.

Підписуйся на нашi

ще новини