Не тільки фіксація у «Дії», а й позови до ЄСПЛ, — Зоя Ярош про компенсацію втраченого житла

Не тільки фіксація у «Дії», а й позови до ЄСПЛ, — Зоя Ярош про компенсацію втраченого житла

Українцям рекомендують подавати позови до Європейського суду з прав людини стосовно компенсації знищеного рашистами майна. І хоча ця процедура буде нешвидкою, нею не варто нехтувати. На цьому наголошує депутатка Київради від партії «Голос» Зоя Ярош.

«Люди мають право провести фіксацію, зробити акт оцінки пошкоджень разом з незалежними експертами зафіксувати вартість відновлювальних робіт і звертатися до Європейського суду з прав людини. Звичайно, ця процедура не є швидкою, але я би радила нею скористатись, хоча б тому, що не все втрачене майно, зафіксоване в «Дії», компенсуватиметься. Зокрема, пошкодження господарських споруд, огороджень. А через ЄСПЛ можна буде отримати компенсацію витрат на відновлення і плюс витрати на правову допомогу», — пояснює представниця «Голосу».

Компенсація від держави не буде швидкою — поки триває доопрацювання потрібного законодавства.

«Держава обіцяла, що будуть відшкодування і багато з людей вже подали заявки через додаток «Дія». Крім того, потрібно було провести обстеження разом з комісіями з фіксації пошкоджень. Такий механізм ще досі до кінця не розроблений, тому що має бути ухвалений відповідний закон, за яким такі компенсації мають здійснюватись», — пояснила депутатка Київради.

За словами Зої Ярош, Київ почав відновлення житлових будинків. На це місто виділило 600 млн грн. і в 11 будинках вже складені кошториси і розпочато відновлювальні роботи, їх сподіваються закінчити до опалювального сезону.

Підписуйся на нашi

ще новини