Освіта переживає колосальні втрати: Інна Совсун виступає за радикальне реформування системи

Освіта переживає колосальні втрати: Інна Совсун виступає за радикальне реформування системи

Актуальні освітні проблеми в Україні через вторгнення росії накладаються на попередні, пов'язані з пандемією. І насправді це колосальні освітні втрати, які ще треба навчитися визнавати, наголошує заступниця голови партії «Голос», народна депутатка Інна Совсун. Працювати над вирішенням освітньої кризи необхідно вже зараз, адже йдеться про ціле покоління українських дітей.

«Ще до початку повномасштабного вторгнення я двічі подавала постанови зі зверненнями до Міносвіти з тим, щоб провести моніторинг освітніх втрат. Щоб оцінити, скільки втратили діти через два роки дистанційного навчання, наскільки вони недовиконували навчальну програму. Це дуже просте й очевидно необхідне рішення, яке просто треба було зробити. Проте, на жаль, ми не побачили професійної реакції на ситуацію з ковідом і так само зараз не бачимо плану дій в освіті у зв'язку з воєнними діями», — наголосила Інна Совсун.

З університетами окрема трагедія, зауважила народна депутатка. Адже вчителька української мови, яка поїхала, наприклад, до Чехії, навряд чи зможе там працевлаштуватися за фахом, а от викладач фізики з Харківського університету, який поїхав до будь-якої країни в Європі, зможе. До того ж, зі значно кращими умовами роботи, зарплатою й лабораторною базою. Тому єдиний спосіб, в який ми можемо гарантувати, що всі викладачі, вчителі й дослідники повернуться — це запровадити радикальну реформу системи освіти.

Варто не боятися, не робити вигляд, що можна всидіти на двох стільцях, реформуючи наполовину, а переформатувати повністю, відрізати старе категорично. Нехай це звучить радикально, але я дуже хочу врятувати покоління. Я впевнена, що це можна зробити. Не знижувати стандарти нашої освіти, а навпаки підвищувати. І тоді ми зможемо повернути найкращих представників системи освіти», — підкреслила Інна Совсун. 

Підписуйся на нашi

ще новини