Парламент може працювати краще: «Голос» подав законопроект про якісну роботу парламенту

Парламент може працювати краще: «Голос» подав законопроект про якісну роботу парламенту

Фракція партії «Голос» у Верховній Раді зареєструвала законопроект, спрямований на викорінення негативної законотворчості як явища і запровадження професійного, системного та ефективного законодавчого процесу.

Автори законопроекту №2034 зазначають, що за 28 років незалежності України парламент так і не став місцем, де продукуються якісні та дієві закони, що працюють на благо людей, а сама Верховна Рада — сильною інституцією, що працює за чіткими та недвозначними правилами.

«Внаслідок хаотичної парламентської практики та непрофесійності парламентарів ухвалюються неактуальні, недієві закони, які на практиці або не втілюються у життя, або щоденно порушуються. Це також ставить під загрозу чинність законодавчих рішень, ухвалених з ігноруванням або порушенням процедур», — наголошують вони у пояснювальній записці до законопроекту.

Щоб підвищити дисципліну, етику і продуктивність роботи депутатів, законопроект пропонує, зокрема, удосконалити систему електронної реєстрації, що унеможливить неперсональну реєстрацію депутатів на засіданнях. А також — збільшити кількість тижнів і днів для пленарних засідань і тривалість вечірнього засідання до вичерпання всіх питань порядку денного. Професійну етику депутатів пропонується врегулювати Кодексом парламентської етики.

Для більш прозорої та передбачуваної роботи парламенту, згідно із законопроектом, має своєчасно публікуватися порядок денний і невідкладно — всі зареєстровані законопроекти, супровідні документи й поправки та підписані головою Верховної Ради тексти законів. Впроваджується обов’язкова публікація офіційної позиції Кабінету міністрів на сторінці законопроекту.

Серед іншого, публікації підлягатимуть детальні протоколи, стенограми, аудіо- та відеозаписи, онлайн-відеотрансляції засідань комітетів, депутатські запити і відповіді на них.

«До сьогоднішнього дня український парламент не має обов’язку транслювати онлайн засідання комітетів, в регламенті цього немає. Ми вважаємо це абсолютно неприйнятним, робота комітетів має стати прозорою. Знову ж таки, нам обіцяють державу в смартфоні. Забезпечити в YouTube трансляцію і дешево, і просто, жодних проблем з цим нема. З мого особистого досвіду, наприклад, у Київській міській раді ми це зробили ще 3,5 роки тому. Це вже стало стандартом місцевої демократії в столиці, але в парламенті такого стандарту досі немає. Ми пропонуємо виправити це», — відзначив співавтор законопроекту, народний депутат фракції «Голос» Андрій Осадчук.

2Z4A7649.jpg

Для підвищення ефективності парламентських процедур та якості законів пропонується обов`язково надсилати депутатам документи в електронній формі заздалегідь, формувати порядок денний тематичними блоками та заборонити голосування за поправки й пропозиції «з голосу».

Вдосконаленню також підлягають розгляд за скороченою процедурою та відкликання законопроектів. Регламент Верховної Ради має бути приведено у відповідність до Конституції України.

Щоб посилити роль, деполітизувати й оптимізувати діяльність комітетів Верховної Ради, законопроект впроваджує обов’язковий виступ представників комітетів з питань бюджету, регламенту, з питань депутатської етики та організації роботи, з питань антикорупційної політики та з питань інтеграції України з ЄС під час розгляду законопроектів. Розподіл посад у комітетах відбуватиметься за принципом д'Ондта, а склад комітетів буде скорочено до 25 членів.

При цьому законопроект започатковує комплексну реформу правотворчої діяльності шляхом втілення концепції законодавчого процесу «від початку до кінця» — з розробкою та поданням «Зеленої книги», «Білої книги», «Оцінки впливу законодавства» тощо.

«Потенційно новий парламент вже сьогодні має всі можливості бігти законодавчий марафон. Але без процедурних змін робота депутата буде схожа на біг у розбитих чоботах. В принципі, можна, але результати і наслідки для здоров’я будуть вкрай негативними. Тому перш за все парламент потребує комплексних змін, аби забезпечити продуктивну роботу цього скликання», — наголосив заступник голови фракції «Голосу», ініціатор законопроекту Ярослав Железняк.

2Z4A7827.jpg

Підписуйся на нашi

ще новини