Парламентський комітет обрав своїх кандидатів до конкурсної комісії з відбору голови САП, — Олександра Устінова

Парламентський комітет обрав своїх кандидатів до конкурсної комісії з відбору голови САП, — Олександра Устінова

Правоохоронний комітет Верховної Ради обрав 7 кандидатів від парламенту до складу конкурсної комісії з відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). Тепер їхні кандидатури мають розглянути в парламенті та проголосувати 226 голосами.

Один з кандидатів, ухвалених комітетом, — Андрій Мелешевич, президент Національного університету «Києво-Могилянська академія», якого висунув «Голос».

Від фракції «Слуга народу» обрали чотирьох кандидатів: Віталія Куца, В’ячеслава Навроцького, Євгена Соболя та Ларису Удалову. Від депутатської групи «Довіра» обрали двох кандидатів — Богдана Романюка та Дмитра Журавльова.

«На жаль, ми бачимо, що більшість представників, яких обрав комітет та запропонували «Слуги народу», не відповідає кваліфікаційним вимогам, — стверджує народна депутатка від фракції «Голосу» Олександра Устінова. — У законі “Про прокуратуру” чітко прописано, що члени комісії повинні мати “значний досвід діяльності у сфері запобігання або протидії корупції”. В обраних кандидатів його немає. Більшість з них — це представники академії МВС або особи пов'язані з поліцією».

Досвід у боротьбі з корупцією є також вимогою міжнародних партнерів, — зокрема МВФ.

Повноваження керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького спливають 30 листопада 2020 року.

Організація та проведення конкурсу на посаду керівника САП здійснюються конкурсною комісією, до складу якої входять чотири особи, визначені Радою прокурорів України, та сім осіб, визначених Верховною Радою України.

Підписуйся на нашi

ще новини