Партія «Голос» закликає президента Зеленського долучити міжнародних експертів до відбору нових членів ВРП

Партія «Голос» закликає президента Зеленського долучити міжнародних експертів до відбору нових членів ВРП

11 червня 2019 р – Партія «Голос» закликає президента Володимира Зеленського долучити до відбору кандидатів у члени Вищої Ради Правосуддя міжнародних експертів. Партія пропонує скористатися досвідом формування Антикорупційного суду та запросити до конкурсної комісії членів Громадської ради міжнародних експертів, які брали участь в успішному доборі суддів до Антикорупційного суду.

Завдяки роботі міжнародних експертів Вища кваліфікаційна комісія суддів України не допустила 39 із 113 претендентів на посади суддів через сумніви в їхній доброчесності.

«Система не може очищувати сама себе. Щоб вийти з зачарованого кола, коли старі судді оцінюють самі себе, треба залучити незалежних міжнародних експертів. Їхня участь у відборі судді гарантує об’єктивність і незалежність від будь-якого політичного тиску,» – стверджує Святослав Вакарчук, лідер партії «Голос».

До Громадської ради міжнародних експертів входили Ауреліюс Гутаускас, Флемінг Сі Денкер, Тед Зажечни, Мір'яна Лазарова Трайковська, Лорна Харріс та Сер Ентоні Хупер.

«Міжнародні експерти, які перевіряли кандидатів до Вищого антикорупційного суду, показали високий рівень професійності, а головне – незалежність від будь-яких політичних сил. Це – прецедент в історії України, – каже Олександра Устінова, антикорупціонерка з досвідом. – Саме тому ці експерти мають бути долучені і до комісії з відбору нових членів ВРП – ключового органу в судовій системі України».

Нагадаємо, що сьогодні президент Володимир Зеленський скасував укази президента Петра Порошенка про призначення членами Вищої ради правосуддя (ВРП) Михайла Ісакова та Андрія Василенка, а також створив конкурсну комісію з відбору кандидатів для призначення членів ВРП.

Підписуйся на нашi

ще новини