Поки влада розпиляється на піар-проекти, страждають люди справи, а медична система — на межі колапсу, — Кіра Рудик

Поки влада розпиляється на піар-проекти, страждають люди справи, а медична система — на межі колапсу, — Кіра Рудик

За весь час пандемії в Україні — з березня 2020 — держава так і не спромоглася розробити зрозумілу і конструктивну програму підтримки підприємців. У результаті — тисячі підприємств зачинилися і десятки тисяч людей втратили роботу. Те саме сталося лікарнями і вакцинацією — колапс. Коли країна потребувала і потребує рішучих дій і стійкої підтримки з боку влади, отримує, на жаль, протилежне. Про це заявила голова партії «Голос», народна депутатка Кіра Рудик.

«На яку довіру можна розраховувати, коли і власники бізнесів, і наймані працівники бачать, що держава готова зруйнувати їхню справу? Готова тиснути на малий і середній бізнес, щоб отримати більше податків. А потім бездарно витратити ці податки на піар-проекти імені себе. В той час, як олігархи примножують свої прибутки.

Не отримала необхідної уваги від держави також медицина. Як інформаційно, так і матеріально. За 18 місяців держава не змогла забезпечити лікарні кисневими станціями, а лікарів — необхідними захисними засобами. В результаті до третьої хвилі країна виявилася неготовою», — зазначила Кіра Рудик.

Найбільш складне та «слизьке» питання — вакцинація. Владі дуже зручно зайняти одну з радикальних позицій і списати все на «несвідомих» громадян, зауважує депутатка. Але необхідно чесно і системно аналізувати причини провалу вакцинації, яку ми спостерігаємо зараз.

Треба чітко визначити, що масова вакцинація знижує і рівень захворюваності, і швидкість розповсюдження хвороби, і головне — важкість перебігу хвороби та рівень смертності. Це доводить досвід усіх країн, що домоглися справді масової вакцинації. І сьогодні такі країни, як Данія, Іспанія, Португалія, фактично повернулися до доковідного способу життя.

«В Україні ж закупівля та постачання вакцини супроводжувалося величезною кількістю скандалів. Це підривало довіру до держави як постачальника вакцини. І якщо європейські уряди активно проводили кампанію з популяризації вакцинації, залучали до агітації відомих артистів, церкву (так, пункти вакцинації прямо у церквах — норма для тієї самої Португалії), то влада в Україні — дуже часто колишні артисти чи медійники — не змогла реалізувати ніякої масштабної кампанії на телебаченні чи в інших ЗМІ, щоб зробити вакцинацію популярною», — наголосила Кіра Рудик.

Навіть коли в Україні стали доступні усі перевірені вакцини світових виробників, ніякого сплеску вакцинації до сьогодні не було, підкреслила лідерка «Голосу».

Чиновники говорять про необхідність «примусової вакцинації». І тут влада знову потрапляє у пастку, бо будь-який примус не збільшує довіру, не додає легітимності, не допомагає досягти необхідного для збереження життів рівня вакцинованих. Зараз ми можемо тільки мріяти про 30%, підсумувала депутатка.

Підписуйся на нашi

ще новини