Пожежі в Чорнобилі та стурбованість громадян повинна гасити влада, а не дощі

Пожежі в Чорнобилі та стурбованість громадян повинна гасити влада, а не дощі

Стурбованість людей щодо лісових пожеж в Чорнобильській зоні гасить ранковий дощ, а не влада. За 10 днів пожеж владна команда знову показала повну неспроможність справитися з надзвичайною ситуацією, яка викликає хвилювання і в українських громадян, і в наших міжнародних партнерів.

Звітування про ситуацію має відбуватися на щоденному рівні, звітування про роботу пожежників та захист цивільного населення повинне бути негайним та оперативним. Натомість влада розпочинає пояснення ситуації лише зараз, коли пожежа бушує і в публічному полі, завдаючи шкоди довірі до державних інституцій.

При цьому Україна досі має фахівців: пожежників, експертів з радіаційної безпеки. Структури міністерства внутрішніх справ (куди входить Державна служба з подолання надзвичайних ситуацій) повністю профінансовані навіть в «коронавірусному» бюджеті. При цьому ДСНС не відіграє жодної помітної ролі в боротьбі з епідемією коронавірусу, хоча саме вони мали би стати на чолі штабу з подолання епідемії.

«Голос» закликає владу перестати ставити кадрові та організаційні експерименти над державними інституціями, забезпечити їх ефективну та безперебійну роботу, налагодити адекватне інформування громадськості та міжнародної спільноти.

Ми закликаємо також нарешті призначити управлінців, які повинні були би працювати в цій сфері. Міністерство енергетики та охорони навколишнього середовища, Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС», Державне агентство України з управління зоною відчуження, Київська обласна адміністрація – всі ці органи влади досі не мають керівників, їх очолюють тимчасові виконувачі обов'язків.

В країні, яка пережила Чорнобильську катастрофу, система сповіщення, інформування громадян про надзвичайні ситуації повинна бути ідеально відпрацьована. Це повинні розуміти представники влади. І ті, хто пам'ятає трагедію, і навіть ті, хто дізнався про неї з серіалу.

Підписуйся на нашi

ще новини