Проблему конфіскації російського майна треба вирішувати комплексно, — Кіра Рудик

Проблему конфіскації російського майна треба вирішувати комплексно, — Кіра Рудик

У процесі конфіскації російських активів Україна має брати до уваги досвід тих партнерів, які вже це розпочали (Канада і США), і не боятись пришвидшення цього процесу. На цьому наголошує лідерка партії «Голос», народна депутатка Кіра Рудик.

«Проблему російського майна в Україні і його конфіскації потрібно вирішувати комплексно. Зараз тим російським бізнесом чи активами, який ще залишився в Україні, займається Національна агенція з питань запобігання корупції. Далі вони передають відповідний перелік до РНБО, але цей список підсанкційних осіб не дуже швидко поповнюється. Саме тому потрібно розробити ще додатковий механізм, щоб пришвидшити цю частину. Сподіваємось, новий законопроєкт допоможе це зробити», — пояснює лідерка «Голосу».

Ризики виникнення помилок від такого пришвидшення справді можуть бути, але їх нівелювання вже передбачили наші партнери. Тож потрібно просто взяти з них приклад.

«Коли ми йдемо за пришвидшеною процедурою — вищий ризик помилки і власник може піти в суд і повернути собі кошти ще й з компенсацією. Тут беремо міжнародний досвід, де вже триває процедура конфіскації росактивів. Там напрацьована система перевірок і контролю, яка дозволить звести такий ризик помилки до мінімуму, оскільки кілька структур працюють над перевірками одна одної. Це вже працює, наприклад в Канаді», — підкреслює народна депутатка.

За словами Кіри Рудик, законопроєкт, який стосується пришвидшення конфіскації активів агресора, буде ухвалено. У таких питання Парламент демонструє єдність.

«Верховна Рада ухвалює все, що просять військові, все що стосується отримання міжнародної допомоги, все що стосується зменшення впливу рф, конфіскації активів росії. Все це голосується практично конституційною більшістю. Ми робимо все можливе, щоб перемогти у цій війні і робитимемо далі», — акцентує парламентарка.

Підписуйся на нашi

ще новини