Простих рішень в теперішніх реаліях системи освіти не існує, — Інна Совсун

Простих рішень в теперішніх реаліях системи освіти не існує, — Інна Совсун

Попри озвучену офіційну цифру, що 11% українських шкіл обладнанні укриттями, реальна їх кількість є меншою. Відповідно, слід визнати, що діти і далі вчитимуться онлайн четвертий рік поспіль. Це знову повертає учнів до нерівності в освіті, бо хтось має гаджет і інтернет, а хтось — ні. На цьому наголошує народна депутатка, заступниця голови партії «Голос» Інна Совсун.

«Відсоток шкіл з безпечними укриттями значно менший за озвучені 11%. До того ж, до кінця незрозуміло, що ми кваліфікуємо як укриття, тому що єдиного документу про це немає, його досі розробляють. В ці 11% входять школи, де є приміщення на першому поверсі без вікон і формально це укриття, але воно не є безпечним для дитини. Є школи у Харкові, але яке би сильне було там укриття, зрозуміло, що в цьому місті навчатись очно неможливо», — констатує народна депутатка.

Онлайн-навчання знову піднімає тему нерівного доступу до освіти: є діти, які мали доступ до інтернету і гаджетів, а є ті, в яких такої можливості немає.

«Просто так відправити дітей після місяців в укриттях в школу і сподіватись, що вони зможуть опановувати програму — наївно. Є величезна прірва між знаннями дітей, де було нормально організоване навчання онлайн, де батьки змогли купити гаджет, і дітьми, в яких не було можливості вчитись через обстріли. Це нерівність в системі, яку потрібно долати», — наголошує Інна Совсун.

Таку нерівність і прогалини слід визнати, зробити моніторинг якості освіти і діяти відповідно. Простих рішень в такій ситуації бути не може.

«На жаль триває політика простих популістичних рішень, а в освіті зараз немає простих рішень. Будь-які рішення будуть складними і не дуже популярними, але їх треба робити, щоб забезпечити гідне майбутнє дітям», — резюмує заступниця голови партії «Голос».

Підписуйся на нашi

ще новини