Рада проголосувала за виборчий кодекс: закриті списки і ручне управління виборами

Рада проголосувала за виборчий кодекс: закриті списки і ручне управління виборами

Коротко: Верховна Рада прийняла виборчий кодекс із закритими списками та зниженням пропорційної системи до 10 тисяч виборців. Це означає, що монобільшість та старі партії хочуть поставити під свій контроль місцеве самоврядування.

Детально: Сьогодні парламент 308 голосами «за» проголосував за виборчий кодекс. Цієї осені місцеві вибори відбуватимуться за закритими списками. Долі кандидатів тепер вирішуватимуть не виборці у день голосування, а політичні партії і Офіс президента.

Фракція «Голосу» не голосувала за виборчий кодекс. Але депутатам «Голосу» вдалося відстояти дуже важливу позитивну зміну – зниження виборчих застав у 9 разів.

Пряма мова Романа Лозинського, народного депутата фракції «Голосу», першого заступника голови комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування:

— Саме завдяки наполяганням «Голосу» знизили виборчу заставу у 9 разів. Це дасть шанс людям, які не мають грошових мішків брати участь у виборах. Це збільшить політичну конкуренцію і кількість вибору для людей.

«Голос» підтримав правку колег по парламенту щодо введення нового, більш зрозумілого виборчого бюлетеня. Тепер виборцям буде значно простіше обрати партію та свого кандидата. Поле для вписування номеру буде навпроти партії, а не внизу виборчого бюлетеня.

Більшість і старі партії залишили закриті виборчі списки, не знизивши виборчу квоту до 5%. Тепер хто буде першим, другим чи останнім будуть визначати не виборці, а партійні боси.

Більшість і старі партії знизили пропорційну систему з 90 тисяч виборців до 10 тисяч виборців. Це означає, що самовисуванці зможуть іти на вибори у невеликих громадах, селах і селищах. Все що вище – тільки від партій. Це не вибори, це – заганяння людей у партії.

Підписуйся на нашi

ще новини