Рада ухвалила фантастичний бюджет з підвищеними корупційними ризиками, — Сергій Рахманін

Рада ухвалила фантастичний бюджет з підвищеними корупційними ризиками, — Сергій Рахманін

Уряд не спромігся ні збалансувати зміни до бюджету, ні аргументувати їх реальними цифрами і логікою, а парламент поспішив це затвердити. Замість обґрунтованих витрат на боротьбу з коронавірусом, забезпечених додатковими ресурсами, та зрозумілої економії Україна отримала нові корупційні ризики.

Про це розповів Сергій Рахманін у прямому ефірі «Свободи слова» 13 квітня.

Пряма мова Сергія Рахманіна, голови фракції «Голосу» у Верховній Раді:

— Коли йдеться про те, що нам необхідний стабілізаційний фонд, в який запхають все, і він нас врятує, — це облудна історія. Чому? Тому що це різко збільшує корупційні ризики.

Якщо нам необхідно збільшити витрати на медичну галузь або на інші сфери, які безпосередньо борються з коронавірусом, давайте напряму фінансувати їх. Нащо нам стабілізаційний фонд?

Уряд нам каже: дайте нам 100 мільярдів — ми поборемо коронавірус. З яких розрахунків вони виходять? Хто знає, нам знадобиться 30 мільярдів, 300 мільярдів чи три? Чому ми робимо це так?

Фракція «Голосу» пропонувала нормальну логіку: давайте ми зараз дамо 20–30 мільярдів на 2–3 місяці, подивимось, як це працює, і далі будемо дивитись, наскільки ефективно ми витрачаємо ці гроші, і відповідно коригувати бюджет.

Але навіть зараз, коли уряд відмовився від апетитів у 100 мільярдів і попросив 60, ми не розуміємо, як саме і на що саме ці гроші будуть витрачатися і наскільки це буде ефективно.

Будь-який бюджет — це прогнозний документ, але він має спиратися на якісь більш-менш реальні речі. До бюджету як до документу можна ставитись по-різному: можна сприймати як детектив, як наукову працю, але точно не як фантастичний роман. На жаль, ухвалений вчора бюджет є саме таким.

Підписуйся на нашi

ще новини