Рішення КСУ щодо Ситника — удар по всій антикорупційній системі

Рішення КСУ щодо Ситника — удар по всій антикорупційній системі

Рішення Конституційного Суду України щодо призначання Артема Ситника головою НАБУ — це знищення незалежної антикорупційної системи в Україні. Це удар, чітко спланований після відставки минулого тижня голови Спеціальної антикорупційної прокуратури. Удар, вигідний лише олігархам та корупціонерам.

Про це заявила сьогодні народна депутатка фракції «Голосу» в парламенті Олександра Устінова, коментуючи рішення Конституційного Суду України, який визнав неконституційним указ Президента щодо призначення Артема Ситника головою НАБУ.

«Саме рішення не має негайної дії — воно не звільняє голову НАБУ, як про це встигли заявити політики часів корупціонера Януковича. Але воно створює умови, за якими Президент в стані зруйнувати незалежність антикорупційних інституцій. Формулювання, яке є в рішенні суду, не дає Президенту права звільнити голову НАБУ, адже визнає неконституційним призначення, а отже і звільнення, які прописані в одній і тій самій статті закону. Вибір сьогодні за Президентом, який вже неодноразово йшов на порушення закону. На ньому лежатиме відповідальність за знищення незалежності антикорупційних органів та політизацію системи. Все це стане сигналом олігархам та корупціонерам: можна продовжувати красти», — заявила Олександра Устінова.

Депутатка звернула увагу, що рішення про персональні призначення Конституційний Суд не розглядав жодного разу за майже 30 років існування. Це — перший прецедент такого роду.

«Ми розуміємо, кому заважають незалежні антикорупційні органи в країні. Завдяки НАБУ нещодавно суд Швейцарії засудив до позбавлення волі Миколу Мартиненка. Матеріали, зібрані НАБУ в тому числі, лягли в основу розслідування проти Коломойського в США. Саме вони, фактично, сьогодні намагаються знищити всю систему незалежних інституцій, які реально борються з корупцією на вищих щаблях влади. Тільки від Президента тепер залежить, кого він захищатиме — корупціонерів чи інституції, які їх намагаються посадити у в’язницю», — заявила Олександра Устінова.

Підписуйся на нашi

ще новини