Рустем Умєров — Держдумі Росії: Українські законопроекти — справа лише України

Рустем Умєров — Держдумі Росії: Українські законопроекти — справа лише України

Те, які законопроекти реєструє український президент чи українські депутати, — справа виключно України. Жодна країна, а тим паче країна-окупант, не мають права втручатись у внутрішні справи України. Так прокоментував депутат «Голосу» Рустем Умєров новину про те, що Держдума Росії вважає образливим президентський законопроект про корінні народи.

«Якщо у Держдуми Росії достатньо часу, щоб аналізувати український законопроект про корінні народи, раджу їм також прочитати Гаазьку та Женевську конвенції про окупацію територій. Саме ці документи мають бути головними для депутатів держави-окупанта, а не українські законопроекти», — сказав Умєров.

Він пояснив, що законопроект про корінні народи України захищає права громадян України та заповнює правову прогалину, яка існувала в Україні до цього 30 років.

«Українська Конституція каже, що права корінних народів визначаються виключно законом України. А самого закону, який визначає їх права, досі немає. Цим законопроектом ми визначаємо, хто такі корінні народи України. Це ті, які сформувались на території України. Вони мають свою окрему мову і культуру, але не мають іншої історичної країни походження», — сказав Умєров.

За його словами, це і є головна відмінність корінних народів та національних спільнот: «Представники нацменшин мають історичну Батьківщину за межами України».

Умєров додав, що права національних спільнот в Україні прописані та захищаються окремим законом. І саме зараз над його оновленням він працює в профільному комітеті з прав людини із широким обговоренням із представниками національних спільнот.

Підписуйся на нашi

ще новини