Скасування ДПА в довгостроковій перспективі матиме негативні наслідки для освіти, — Інна Совсун

Скасування ДПА в довгостроковій перспективі матиме негативні наслідки для освіти, — Інна Совсун

Попри те, що багато батьків і представників шкіл вітали скасування державної підсумкової атестації, це рішення має негативні наслідки. Адже така атестація показує, як діти засвоїли програму і без неї не можна зрозуміти прогалини в навчанні і надолужити їх. Так вважає заступниця голови партії «Голос», народна депутатка Інна Совсун.

«Стосовно державної підсумкової атестації, яка проводиться для учнів 4, 9 та 11 класів, було прийнято рішення в 4 і 9 класі її скасувати. Вкотре. Я вважаю, що це рішення хибне. І хоча багато батьків скажуть, що це менше навантаження на дітей, але ми мусимо знати, якою мірою дитина засвоїла програму. Особливо зараз, коли багато дітей опинились у скрутній ситуації через війну, з обмеженим доступом до отримання освіти», — коментує народна депутатка.

За словами Інни Совсун, ДПА — це не про те, що дитину треба залишити на другий рік, це має допомогти знайти прогалини в засвоєні програми і надолужити їх.

«Якщо немає контролю, то це значить, що немає відповідальності за результат. Треба пам’ятати, що ДПА проводиться не для того, щоб когось залишити на ще один рік. Це мінімальний контроль того, як діти опановують програму. Тобто, потрібно визначити, де є проблема і допомогти її вирішити для цих дітей. Зараз скасування ДПА популярне рішення, але в довгостроковій перспективі воно загрожує тим, що діти не знатимуть навчальної програми. При цьому я визнаю, що ДПА у тій формі, в якій воно проводилось, не було найбільш ефективним механізмом для збору інформації про результати навчання. Але Міносвіти не запропонувало нового, а просто закриває очі на проблему шкіл та дітей», — підкреслює представниця «Голосу».

Підписуйся на нашi

ще новини