У Раді зареєстрували законопроект, яким зобов’яжуть нацгвардійців мати номерну ідентифікацію під час охорони громадського порядку

У Раді зареєстрували законопроект, яким зобов’яжуть нацгвардійців мати номерну ідентифікацію під час охорони громадського порядку

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №3731, який зобов’язує бійців Нацгвардії, що виконують поліцейські функції з охорони людей на масових заходах, носити на формі опізнавальні знаки, щоб кожного з них можна було ідентифікувати. Законопроект, під яким підписалися 24 народних депутати з різних фракцій, передбачає присвоєння військовослужбовцям Нацгвардії індивідуальних номерів та видачу жетонів. Також номери мають бути зазначені на засобах захисту (шоломи, бронежилети, тощо).

Олександра Устінова, народна депутатка від фракції «Голосу» та авторка законопроекту: «У 2015 році була запроваджена обов'язкова ідентифікація, але це було зроблено виключно для представників Національної поліції. Представників нацгвардії, яких сьогодні масово залучають до охорони громадського порядку, на жаль, ця вимога оминула. Як наслідок маємо приклади побиття мирних протестувальників представниками нацгвардії, яких неможливо ідентифікувати, оскільки на їхній амуніції написаний лише номер частини. Щоб не допустити такого і надалі, ми пропонуємо, аби нацгвардійці носили таку саму ідентифікацію, як і національна поліція, коли їх залучають до охорони громадського правопорядку. Ми сподіваємось, що це допоможе вичислити порушників з лав Нацгвардії, а також попередити побиття та інші перевищення повноважень».

Також законопроектом запроваджується дисциплінарна відповідальність за порушення правил ідентифікації та створюється єдина база індивідуальних номерів нацгвардійців, доступ до якої буде безкоштовним.

Підписуйся на нашi

ще новини