Україна та Саудівська Аравія вводять прямі авіарейси — це крок до збільшення інвестицій, — Рустем Умєров

Україна та Саудівська Аравія вводять прямі авіарейси — це крок до збільшення інвестицій, — Рустем Умєров

З червня з України до Саудівської Аравії літатимуть перші прямі авіарейси. Це третя країна Перської (Арабської) затоки, з якою в України буде пряме авіасполучення. Народний депутат та співголова депутатської групи дружби з Саудівською Аравією Рустем Умєров вважає, що введення прямих авіарейсів — це позитивний сигнал і крок до збільшення інвестицій в Україну.

«Якщо вводять прямі рейси, значить зацікавленість нашою країною зростає. Плюс щорічно бюджет отримуватиме гроші від туризму. Наприклад, з Ер-Ріяду в Київ літатиме три регулярні рейси на тиждень. І це тільки на початковому етапі. Якщо попит збільшиться, то авіакомпанія планує ввести й щоденні рейси. В середньому гості з цих країн залишаються в Україні до тижня із середнім чеком до 3 тисяч доларів. Тобто введення лише одного рейсу може щорічно принести в бюджет до декількох десятків мільйонів щорічно», — сказав Рустем Умєров.

Він додав, що також потрібно працювати над запуском прямого авіасполучення і з рештою країн регіону: Кувейтом, Бахрейном та Оманом.

«Стратегічно країни Перської (Арабської) затоки нам цікаві ще і як хаб, через який ми працюватимемо з рештою країн — Іраном, Іраком та Східною Африкою. Потенційно це великі ринки збуту, де в перспективі Україна може представляти свою продукцію», — сказав Умєров.

На думку парламентаря, сьогодні стратегічне завдання України — розширити ринки збуту української продукції не тільки на Заході, а і на Близькому Сході та в Африці.

«Найбільш популярною країною серед цих країн поки залишається ОАЕ, де зараз працює понад 200 українських компаній. У 2020 році загальна торгівля між Україною та ОАЕ минулого року склала майже мільярд доларів. З Катаром зовнішня торгівля взагалі досягла найбільшого показника за всю історію. Але навіть це не весь потенціал, який ми можемо використати в регіоні», — сказав Рустем Умєров.

Він вважає, що наша країна їх цікавить, зокрема, як аграрна країна.

«Декілька років тому Саудівська Аравія уклала один з найбільших контрактів в аграрному секторі в Україні. Їх «Saudi Agricultural and Livestock Investment Co» придбав наш агрохолдинг «Мрія». І агросектор — точно той напрямок, на якому ми можемо зробити акцент», — додав він.

Він додав, що робота з країнами Затоки кардинально відрізняється від співробітництва із західними колегами.

«Щоб успішно працювати в умовах цих ринків нам потрібно постійно підтримувати комунікацію на найвищому рівні. Країни Затоки — це монархії, які завжди працюють з першими особами держав. Ми маємо не просто розуміти культуру, правила та специфіку ведення бізнесу. Треба також підсилювати роботу на міжпарламентському та найвищих рівнях: завдяки групам дружби, комітетським візитам тощо», — сказав Рустем Умєров.

Підписуйся на нашi

ще новини