Уряд має знайти гроші не лише на закупівлю вакцин, але й на лікування пацієнтів з ковідом, — «Голос»

Уряд має знайти гроші не лише на закупівлю вакцин, але й на лікування пацієнтів з ковідом, — «Голос»

Уряд повноцінно не профінансував Національну службу здоров’я, через що на лікування хворих на коронавірус не вистачає коштів.

Міністерству охорони здоров’я та Максиму Степанову зокрема потрібно шукати гроші не тільки на закупівлю вакцин та забезпечення лікарень киснем, але й для фінансування лікування важкохворих пацієнтів з ковідом.

Пряма мова

Роман Дмитришин, депутат «Голосу» у Львівській обласній раді, член комісії з питань охорони здоров’я та материнства:

— Найбільша проблема — недофінансована державною НСЗУ, адже через це виникають інші проблеми у пацієнтів. Ковідний пакет зазвичай не покриває витрати пацієнта на лікування — а приблизно 30-40 тисяч гривень на одного пацієнта, чи то середньої важкості, чи то важких випадків. Однак через дуже дорогі препарати лікування пацієнта може обійтися у 100 тисяч гривень. Для деяких пацієнтів ця сума непідйомна.

Наприклад, батька мого колеги госпіталізували в Сокальську лікарню, потім перевели в іншу. Але і там, і там більшість ліків він купував за свої кошти. І йшлося про десятки тисяч гривень. Ці випадки не поодинокі. Просто хтось має на це гроші, а хтось ні. У цьому є декілька причин. По-перше, у держави не вистачає на все грошей. Влада не спроможна повноцінно фінансувати медицину. По-друге, у нас надзвичайно розгалужена мережа медичних закладів і неефективний менеджмент цих закладів. Але з іншого боку це нам допомагає у наданні медичної допомоги великій кількості хворих.

Зараз поступово збільшується кількість пацієнтів, яким потрібен кисень з балонів, а не з кисневих концентраторів. На щастя, лікарні в області забезпечені ним — минулого року на Львівську область витратили понад 100 мільйонів гривень для переобладнання лікарень під кисень. Однак потрібно подбати не лише про кисень, а й про те, щоб коштів на лікування ковідних пацієнтів було достатньо. І хворим на коронавірус не доводилося шукати гроші на й так дорогі ліки.

Підписуйся на нашi

ще новини