Відновлення економіки залежить від міцності бізнесу: законопроєкт «Голосу» підтримає його під час локдауну

Відновлення економіки залежить від міцності бізнесу: законопроєкт «Голосу» підтримає його під час локдауну

Саме бізнес буде відновлювати українську економіку після чергових обмежень, тому підприємці потребують реальної підтримки від держави під час локдауну. «Голос» подав законопроєкт №5346 про підтримку бізнесу під час карантину.

Це полегшить життя підприємців на час обмежень — законопроєкт звільняє від сплати ЄСВ тих підприємців, які змушені закритися на карантині, запроваджує мораторій на податкові та неподаткові перевірки та дає місцевій владі змогу зменшувати ставки місцевих податків.

Також законопроєкт розширює перелік КВЕДів, за якими ФОПи можуть отримати 8 тисяч гривень допомоги від держави.

Пряма мова

Ярослав Железняк, голова фракції «Голосу» у Верховній Раді:

— Відновлювати економіку буде не Кабінет міністрів, не президент і, на жаль, навіть не Верховна Рада. Будуть відновлювати підприємці. Держава дала на карантин людям лише 8 тисяч гривень. Водночас вони все одно не можуть отримати ці 8 тисяч, тому що КВЕДи не працюють. Водночас до бізнесу приходить перевірка — планується 13 тисяч перевірок. З них збирають податки, зокрема і єдиний соціальний внесок за те, що вони сидять вдома, не працюють і не можуть платити ці гроші. І все одно держава їх збирає.

Ми не даємо місцевим органам влади зробити податкові пільги, хоча вони хочуть допомогти локальному бізнесу. Це ненормально. Ми завжди давали повноцінну підтримку бізнесу під час карантину, але зараз чомусь влада відійшла від цього процесу і сказала, що відповідальність за це — на місцевій владі. А місцевим органам влади не дали жодного інструменту, щоб це зробити.

Саме тому від нашої фракції ми внесли законопроект №5346 про підтримку бізнесу. Потрібно думати про них. За статистикою ООН, у кожній третій родині хоча б один член сім’ї втратив роботу через карантин. У нас рівень безробіття зараз 2009 року. Верховна Рада повинна на це реагувати.

Підписуйся на нашi

ще новини