Якісне дистанційне навчання неможливе, якщо у вчителів не буде техніки та цифрових навичок, — «Голос»

Якісне дистанційне навчання неможливе, якщо у вчителів не буде техніки та цифрових навичок, — «Голос»

Якість дистанційної освіти не повинна поступатися якості стаціонарного навчання у школах. Тому потрібно подбати про дві речі — забезпечити вчителів технікою та навчити їх повноцінно використовувати інструменти онлайн-освіти.

Пряма мова Іванна Герус, депутатка «Голосу» Львівської обласної ради , голова комісії освіти, науки та інновацій:

— Дистанційне навчання для вчителів — це зовсім інша робота та інший формат, інший рівень підготовки та методики викладання. Ніхто не думає, що цих вчителів треба мотивувати, багато з них викручуються як можуть.

Якість дистанційного навчання залежить зокрема від того, як працюють шкільні управлінці та чи вмотивовані вони налагодити цей процес. Велику роль у дистанційному навчанні відіграють директори — фактично на їхні плечі лягає забезпечення усіх вчителів можливостями викладати. І це не так просто, як здається на перший погляд.

Яскравий приклад: бабуся моєї подруги — 70-річна вчителька фізики. Вона не дуже добре розуміє, як працює комп’ютер, та ще й має позичати його в онуки, щоб хоч якось провести заняття. Формули їй доводиться малювати на папері і показувати дітям на камеру — бо інших методів вона ще не опанувала. Цей випадок зі Львова, історії в області ще критичніші.

Однак є й хороші приклади — вчителі школи у Великомостівській громаді можуть користуватися технікою, купленою за гроші з субвенції. Там зняли відеоуроки для дітей, тож дистанційна освіта працює у цій школі на ура.

Щоб дистанційна освіта не поступалася звичайній, важливі два фактори. Перший — це технічна частина. Вчителі не мають шукати, як і на чому їм проводити онлайн-заняття. Другий — вміння та навички вчителів, як цією технікою користуватися. Вчителям справді потрібно допомагати готуватися до онлайн-уроків, навчати їх використовувати можливості і робити їх інтерактивними та цікавими. А ще — додавати мотивації.

Дуже не хочеться, аби якість освіти погіршилася через дистанційне навчання. Потрібно реалістично оцінювати ситуацію і робити все, щоб учні отримувати такі ж знання онлайн, як і офлайн.

Підписуйся на нашi

ще новини