Ярослав Железняк: у справі Медведчука не можна допустити практики «спортивних посадок»

Ярослав Железняк: у справі Медведчука не можна допустити практики «спортивних посадок»

Вручення підозри нардепу Віктору Медведчуку відбулось лише через три місяці після запровадження санкцій РНБО, а іншому фігуранту справи — депутату Тарасу Козаку — вже вдалось втекти до Росії. Тому вкрай важливо не допустити розвалу справ у суді та повернення до відомої практики «спортивних посадок», коли підозрюваних у резонансних справах відпускали із зали суду. Про це заявив голова фракії «Голос» Ярослав Железняк в ефірі каналу «Україна».

«В українському судочинстві існує погана традиція — «спортивних посадок» — коли правоохоронці діють за принципом спортивної риболовлі: зловили велику рибу, показали всім, а потім відпустили. Так само і з посадками в Україні: замість притягнення до відповідальності підозрюваного часто відпускають із зали суду. Наприклад, «велика риба» загортається у клетчатий плед, і ми кілька років маємо незакриту справу, як це відбувалось з Насіровим», — пояснив Железняк.

На його думку, правоохоронна система зараз має продемонструвати, що спроможна доводити кримінальні провадження до кінця та не дозволити перетворити звинувачення у державній зраді на чергове політичне видовище.

«Важливо, щоб ці справи не розвалилися в судах. Я сподіваюсь, правоохоронці виконуватимуть свою роботу, а не займатимуться піаром та популізмом. Важливо, щоб головну баталію в суді виграли правоохоронні органи, інакше це стане ударом по всіх проукраїнських силах та ударом по Україні», — наголосив нардеп.

Він також підкреслив, що треба робити системні кроки, зокрема приймати законопроект про заборону сепаратних переговорів та проводити судову реформу, аби проросійські сили надалі не мали впливу в українській політиці.

Підписуйся на нашi

ще новини