З ринком землі у першому читанні вийшло, як з імпічментом: залишилась лише назва, — Роман Лозинський

З ринком землі у першому читанні вийшло, як з імпічментом: залишилась лише назва, — Роман Лозинський

Малі та середні фермери мають бути в центрі земельної реформи, але від справжнього захисту їхніх прав у запропонованому законопроекті не залишилось нічого. До другого читання це має змінитися.

Про ризики ухваленого в першому читанні законопроекту і орієнтири для доопрацювання розповів народний депутат України Роман Лозинський в ефірі «Політклубу з Віталієм Портніковим» 14 листопада.

Пряма мова Романа Лозинського, депутата фракції «Голос» у Верховній Раді:

— Пам'ятаєте закон про імпічмент, якому всі тоді так раділи? Але від імпічменту в законі лишився лише заголовок. Так само зараз відбулось і з ринком землі: лишили тільки заголовок, хороший фасад. Насправді за ним — пустка.

У нашій програмі було чітко вказано, що ми за відкриття ринку землі, яке має відбуватися в абсолютно прозорий спосіб. А також, що ключовим і центральним клієнтом цієї реформи має бути малий і середній фермер, а не латифундисти чи якісь великі агрохолдинги, які реально поскупляють і вб'ють українське село.

Тоді як, наприклад, в Євросоюзі 85% всіх ферм — це невеликі сімейні ферми, і саме вони обробляють близько 70% усіх земель у ЄС. Хочемо мати такий гармонійний варіант? Маємо надати можливість малим фермерам купувати, продавати і потім обробляти землю: тобто в них мусять бути ресурсі на це, і держава має їх на першому етапі підтримати.

Але в ухваленому вчора законопроекті цього нема. І інвентаризації земель на жодному етапі цієї реформи це не пропонується. Тобто ми землю відкриваєм, але не розуміємо, чим ми володіємо, і розкрасти землю в таких умовах буде значно легше. Коштів на системне кредитування фермерів не передбачено.

Тобто влада обманює українців, коли говорить, що ця реформа — за малий і середній бізнес. Пам'ятаєте «прихватизацію» 90-х? Зараз є величезний ризик саме такої форми відкриття ринку.

Під час голосування для нас не стояло питання, відкривати ринок землі чи ні. Тимчасовий, наголошую, мораторій діє в Україні з 2001 року! Його необхідно скасовувати, дискутувати можна тільки про те, як саме. Фракція «Голосу» наполягатиме на тому, щоб законопроект, який має дійти до другого читання, враховував інтереси малих і середніх фермерів, крапка.

Підписуйся на нашi

ще новини