Захистимо захисників: які зміни чекають на ветеранів та їхні сім’ї

Захистимо захисників: які зміни чекають на ветеранів та їхні сім’ї

«Голос» разом із представниками української спільноти ветеранів та громадською організацією «Юридична сотня» захищає права тих, хто відстоював Україну у бойових діях на Сході, а також — сім’ї тих, хто загинув у цій війні.

Вже не перший рік ветерани намагаються достукатися до влади. «Голос» почув їх та надав свою допомогу — спільно ми розробили пакет законопроектів, які закріплюють статус, права та пільги захисників України, їхніх сімей та членів сімей полеглих героїв.

Наші законопроекти передбачають:

→ чітке визначення статусів ветеранів, сімей загиблих воїнів та постраждалих під час подій Революції гідності;

→ збереження пільг для ветеранів та надання додаткової підтримки, згідно реальних потреб: медичні послуги, кредити на житло, на відкриття власної справи, можливість отримати додаткову або вищу освіту;

→ більший рівень захисту для сімей, які втратили близьких у російсько-українській війні.

small-04.jpg

Пряма мова Лесі Василенко, народної депутатки від фракції «Голосу», членкині комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування:

— Потреба у новому законодавстві, яке б захищало права та надавало б реальну підтримку українським ветеранам вже давно назріла. Російсько-українська війна та Революція Гідності змінили саме поняття «ветеран». Ми маємо нарешті всі зрозуміти, що підтримка ветеранів — це не про пільги! Це про основу нашої національної безпеки! Нині ветеранська спільнота має сучасні потреби та проблеми, а існуюча система пільг застаріла.

Ми це розуміємо і діяли за принципом «нічого для ветеранів без участі самих ветеранів» — лише вони самі найкраще знають, що їм потрібно. Українські захисники довго чекали та зрештою самі напрацювали потрібний законопроект. А «Голос» допоміг і став містком між ветеранською спільнотою та владою, аби їх нарешті почули.

Фактично, цей законопроект прийшов у Раду разом із «Голосом» — я ініціювала оновлене законодавство та відстоювала розширення прав та можливостей для наших ветеранів ще на рівні комітету парламенту попереднього скликання. І ще тоді створила основу для тексту проекту. І саме цю основу ми доопрацьовували разом із командою ветеранів, членів сімей загиблих героїв та постраждалих на Майдані.

Час нарешті й державі виконати свої зобов’язання перед тими, хто ризикував своїм життям та боровся за суверенітет та безпеку України, а також — перед сім'ями тих, хто загинув у цій боротьбі.

Ми хочемо, аби нарешті були чітко й офіційно закріплені статуси ветеранів, постраждалих під час Революції гідності, а також сімей загиблих воїнів. Аби вони могли отримати гідну допомогу та підтримку, медичні та психосоціальні послуги та гідно повернутись до мирного життя. Можливості передбачені цим законом стануть найкращою подякою за те, що ці люди зробили для нашої країни. Адже соціальних «подачок» від держави — недостатньо.

Пряма мова Антона Колумбета, колишнього першого заступника міністра у справах ветеранів:

— Ключове в цьому пакеті нових законів — це людиноцентричність. Ми відходимо від поняття «пільги» і концентруємось на розвитку людського потенціалу. Вся команда працювала над головним меседжем, втіленим в законопроекті — зміна парадигми сприйняття ветерана як «пільговика» на «силову та інтелектуальну еліту України».

Підписуйся на нашi

ще новини