Законопроект Зеленського імітує боротьбу з олігархами, а не забезпечує боротьбу з їх діяльністю, — Сергій Рахманін

Законопроект Зеленського імітує боротьбу з олігархами, а не забезпечує боротьбу з їх діяльністю, — Сергій Рахманін

Президентський законопроект про олігархів не має права на існування: він незграбний за формою і безглуздий за змістом. Адже не містить правового сенсу та механізму його впровадження. Про це в ефірі «Прямого» заявив народний депутат від «Голосу», член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін.

Політик вказує на те, що законопроект не пропонує реальних дій для зменшення впливу олігархів на українську політику. Зокрема, не містить норми про демонополізацію чи обов'язок олігарха продати ЗМІ.

«Правова глибина та зміст цього законопроекту приблизно такий, як в інструкції з користування кавоваркою. Якщо людина хоче боротися з олігархічним впливом, вона бореться. Якщо не хоче — пише законопроект. Так само і тут. Незрозуміло, ми боремося з олігархами або з наслідками олігархічної діяльності в Україні? Жодної боротьби з наслідками я в тексті не побачив», — заявив Сергій Рахманін.

Парламентар також прокоментував Статтю 5 законопроекту, в якій йдеться про прийняття рішення РНБО щодо визнання особи олігархом на підставі подань: Кабміну, члена РНБО, НБУ, СБУ та Антимонопольного комітету.

«Там цілий перелік структур, які будуть визначати олігарха. Але СБУ — це «вишенька на торті». Яким чином СБУ зможе визначати те, що там написано, якщо це контррозвідувальний орган», — наголосив нардеп.

Парламентар пояснив, що проект Зеленського не пропонує механізму для його виконання. Зокрема, не виписано, хто доводитиме рішення про необхідність визначити особу олігархом та яким чином визначити відповідність критеріям.

У створенні реєстру олігархів немає правового сенсу, каже Рахманін, адже відповідальність, яку понесе олігарх, також не вказана. Тому навіть в разі голосування цього проекту, рішення на його підставі буде легко оскаржити.

«А хто і в який спосіб буде доводити все те, що там прописано? На підставі чого? Негласні слідчі розшукові дії? Оперативна розшукова діяльність? А вони що, злочинці? Чи в нас скасували презумпцію невинуватості? Я знаю людей, які мають вплив на політику, але не підпадають під жодний критерій, який там зазначено. Також можу назвати лише умовно заможних людей, які теоретично підпадатимуть під критерії цього проекту», — підкреслив він.

Підписуйся на нашi

ще новини