Законопроєкт про «Дія. City» має враховувати вимоги і потреби самої ІТ-індустрії, — Кіра Рудик

Законопроєкт про «Дія. City» має враховувати вимоги і потреби самої ІТ-індустрії, — Кіра Рудик

Будь-які законодавчі ініціативи про ІТ повинні враховувати потреби і думку індустрії. Саме тому «Голос» співпрацює з Американською торговельною палатою, Європейською бізнес-асоціацією та Асоціацією IT Ukraine, щоб розуміти вимоги ІТ-галузі.

«Голос» закликає вдосконалити концепцію «Дія. City»: залишити поза регулюванням об’єднання резидентів «Дія. City», забрати норму про аудит стартапів та малого ІТ-бізнесу і дати компаніям змогу оскаржити рішення про позбавлення їх статусу резидента Дія.Сіті у суді.

Пряма мова

Кіра Рудик, лідерка партії «Голос»:

— Ми прагнемо закріпити за Україною імідж сучасної та розвиненої країни. Зробити так, щоб найбільші світові компанії відкрили свої центри розробки тут. Для цього необхідні дві речі: довіра та передбачуваність. Довіра до держави будується роками. Ми можемо її здобути, якщо зміни до законів є доречними та узгодженими. Передбачуваність забезпечують чіткі та прозорі правилами.

Останні півроку ми активно співпрацювали з бізнес-асоціаціями, щоб дізнатися потреби індустрії. Частина з них вже врахована. Є три конкретні вимоги, критичні для галузі.

Перша. Створення об’єднань резидентів «Дія. City» та участь у них компаній. Це має залишитися поза регулюванням. Нікого не можна примусити стати членом громадського об’єднання.

Друга. Вимогу проводити аудит стартапам і малому ІТ-бізнесу потрібно теж прибрати. Це — значні та часто непосильні витрати. Більшість критики від ІТ — саме про аудит.

Третя. Компанії повинні мати можливість оскаржити рішення про позбавлення їх статусу резидента «Дія. City» у суді і зберігати статус до рішення суду. Це — запобіжник проти можливих зловживань з боку регулятора.

Підписуйся на нашi

ще новини