Зміни в КПК ухвалені, але недоторканність депутатів залишилась

Зміни в КПК ухвалені, але недоторканність депутатів залишилась

Партія «Голос» вітає зміни до Кримінального процесуального кодексу, але вони вирішують лише частину проблем кримінального судочинства, які мають бути вирішені. Про це після голосування за Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства» заявив народний депутат від «Голосу» Ярослав Юрчишин.

За словами Юрчишина, однозначно позитивною зміною є запровадження права прослуховування для НАБУ і ДБР без будь-яких перепон. Втім, прийнятий закон взагалі не вирішує проблему реального зняття недоторканності. Після ухвалених змін Конституції Рада повинна була привести у відповідність і закон про Кримінальний процесуальний кодекс, але так цього і не зробила.

«Для того, аби закон було прийнято і найбільшу фракцію не хитало зі сторони в сторону, перше, що забрали, — це питання недоторканності. Пообіцяли, що це буде регулюватися окремим законопроектом, який має з’явитися до 1 січня — до моменту, коли зміни стосовно депутатської недоторканності до Конституції вступлять в силу. Раніше закон №1009, який вніс президент, це врегулював, але у фінальній версії це зникло», — зауважив депутат.

Другий момент, що реалізований лише на половину, — це так звані «правки Лозового». Проголосовані зміни справді скасували монополію державних експертів, і тепер будь-якій стороні, як стороні звинувачення, так і стороні захисту, можна залучати до розгляду будь-кого, хто відповідає технічним можливостям проводити експертизу.

«Що не скасовано? Не скасовано встановлення дуже жорстких термінів переслідування, що дуже часто не дозволяє провести слідчі дії. Але на щастя, їх і не продовжили, бо була і така позиція (намагалися вдосконалити «правки Лозового» у гіршу сторону). Відкритим питанням залишилася можливість оскарження підозри», — додав Юрчишин.

Партія «Голос» послідовно виступає та виступала за повне зняття недоторканності народних депутатів і сподівається що монобільшість Ради також виконає передвиборчі обіцянки та внесе відповідні зміни до КПК до 1 січня, коли зміни до Конституції України набудуть чинності.

Підписуйся на нашi

ще новини