Звіт уряду, відставка Авакова, реформування правоохоронної системи та захист судоустрою — Сергій Рахманін окреслив плани «Голосу» на сесійному тижні

Звіт уряду, відставка Авакова, реформування правоохоронної системи та захист судоустрою — Сергій Рахманін окреслив плани «Голосу» на сесійному тижні

Коротко: Голова фракції «Голосу» на погоджувальній раді окреслив пріоритетні питання на цьому пленарному тижні: заслухати звіт про останні рішення прем’єр-міністра щодо кадрових питань та ефективності використання коштів з Фонду для боротьби з коронавірусом, відставка Арсена Авакова, власні законопроекти для реформування правоохоронної системи та справедлива реформа системи судоустрою.

Детально: «Голос» у парламенті продовжує відстоювати принципи справедливості. Постанова про звільнення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, яку ініціювала саме фракція «Голосу», цього тижня включена до порядку денного ВР. Це рішення погодив комітет з правоохоронної діяльності. Також «Голос» зареєстрував два власних законопроекти 3722 і 3731, які спрямовані на реформування правоохоронної системи.

Депутати «Голосу» наполягають на найшвидшому звіті уряду за останні прийняті рішення щодо наслідків повені у Прикарпатті та допомоги постраждалим людям, ефективного використання державних коштів з Фонду для боротьби з коронавірусом. Окремо і детально прем’єр-міністр Денис Шмигаль має детально пояснити, чому в обхід Верховної Ради і без погодження уряд призначає в.о. міністра освіти і науки.

«Голос» наполягає на тому, що прописані процеси щодо підготовки та подачі на розгляд законопроектів у парламент мають дотримуватися. У протилежному випадку Верховна Рада продукує «сирі» закони, які не працюють на користі українців і які потрібно доопрацьовувати постійно. У першу чергу, це стосується закону про судоустрій, який є у порядку денному.

Пряма мова Сергія Рахманіна, народний депутат, голова фракції «Голосу» у Верховній Раді:

— Верховна Рада справді має заслухати прем’єр-міністра якомога швидше. Якщо є можливість не чекати «Годину запитань до уряду», а варто зробити найближчим часом. Тому що до уряду, і до прем’єр-міністра зокрема накопичилась ціла низка запитань.

Перше – це безумовно питання повеней. Тому що уряд, на жаль, демонструє нездатність оперативно і системно реагувати на виклики. По-друге у нас залишилась, навіть збільшилась, кількість питань щодо боротьби уряду з наслідками пандемії коронавірусу. І зокрема з ефективність використання коштів. Уряд нас наполегливо просив надати відповідну суму, не пояснюючи достеменно для чого їм саме така сума, а потім з’ясувалося, що ці гроші використовуються вкрай неефективно.

Ну і третій момент. Я розумію, що у нас поступово настає кінець епохи гідності, але ніхто не скасовував повноважень вищого законодавчого органу з усіма його повноваженнями, прописаними у Конституції України. І я так розумію, що ніхто не звільняв прем’єр-міністра від обов’язків погоджувати кандидатури членів свого уряду з Верховною Радою, а не призначати в.о. на свій розсуд.

У фракції «Голосу» є ціла низка запитань до людини, яка призначена в.о. міністра освіти і науки. Але зараз не про це. Ніхто, ще раз повторюю, ніхто не скасовував Верховну Раду. І ніхто не скасовував погодження міністрів через залу Верховної Ради. Тому до пана Шмигаля величезна кількість запитань, я зазначив лише три. Чим швидше ми його побачимо – тим краще буде для усіх, у тому числі для нього самого.

У будь-якому регіоні, не залежно від ситуації, яка траплялася чи трапляється в Україні, найбільш запитуваною річчю є справедливість. І несправедливість – це те, на що найбільш гостро реагують громадяни України. І перш за усе несправедливість відчувається через нереформовані правоохоронні органи і систему судоустрою. Йдеться про скорочення термінів подання альтернативних законопроектів, зокрема, до законопроекту 3711 про судоустрій і статус суддів. На превеликий жаль, сталося те, про що фракція «Голосу» попереджала дуже давно: закон, який ухвалювався, порушував Конституцію, і згодом Конституційний суд це підтвердив. Був час, щоб виправити помилки, але, на превеликий жаль, у цьому законопроекті до якого сьогодні пропонують скоротити терміни подачі альтернативних проектів, ці помилки не враховані. Бо насправді у нас не реформується Вища рада правосуддя, Вища кваліфікаційна комісія суддів України у нас фактично стає заручником ВРП, якій неадекватно підвищуються функції і послаблюється вплив громадянського суспільства і послаблюється вплив суспільства і парламенту на те, щоб реформувати систему судоустрою.

Не будемо забувати, що без реформи системи судоустрою, справедливість в Україні ми не відбудуємо, довіри до країни також. Позиція і моя, і фракції, яку я представляю, все ж таки уникати практики до якої ми надто часто звертаємося: ad hoc, скорочення процедур, скорочення термінів подання альтернативних законопроектів. І ми щоразу повертаємо до того, що вносимо зміни у законопроекти, які ухвалювали. У нас надто багато сирих законів, у нас надто багато сміття, через те, що ми надто поспішаємо із законопроектами. А якщо йдеться про такий чутливий законопроект, як судоустрій, то нам точно поспішати не потрібно. Ми не маємо права на коліні за тиждень реформувати систему правосуддя. Це неприйнятно і це неймовірно небезпечно.

Підписуйся на нашi

ще новини