Влада мала би врахувати рекомендації Венеційської комісії до законопроекту про олігархів, — Сергій Рахманін

Влада мала би врахувати рекомендації Венеційської комісії до законопроекту про олігархів, — Сергій Рахманін

Було б доречно, якби парламент дочекався висновку Венеційської комісії стосовно «антиолігархічного» законопроекту попри те, що комісія є дорадчим органом і її рекомендації не несуть зобов’язального характеру. Чинна редакція законопроекту жодним чином не позбавляє олігархів впливу, і ухвалювати його у подібному вигляді немає сенсу, вважає народний депутат фракції «Голос» Сергій Рахманін.

Як відомо, комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки сьогодні на засіданні, 17 вересня, рекомендував ВРУ ухвалити за основу та в цілому законопроект №5599 (законопроект про олігархів, - ред). За відповідне рішення проголосували 10 членів комітету, і один — проти (Сергій Рахманін).

«Якщо Верховна Рада ухвалить в цілому законопроект №5599, не дочекавшись висновків Венеційської комісії, це завдасть шкоди репутації держави і поставить під сумнів щирість намірів влади очистити політику від корупційного впливу», — коментує нардеп від «Голосу».

Хоча рекомендації Венеційської комісії не є обов’язковими до виконання, Раді не варто ухвалювати цей законопроект, допоки європейські конституціоналісти не зроблять свої висновки.

«Змістовного навантаження цей законопроект не несе: за достатньо довільною процедурою неуповноважений орган — РНБО, що суперечить Конституції, визначає коло осіб олігархами і вносить в якийсь дивний реєстр. Далі все. Ніяких стягнень, санкцій чи обмежень. Яким чином це може примусити олігархів бути законослухняними і відповідальними, про що неодноразово говорив сам президент, я особисто не знаю. Цей законопроект здебільшого про піар. Той, хто хоче боротися з олігархами, робить це. Хто не хоче – вигадує дивні законопроекти. Це така маленька моральна сатисфакція людям, з якими ти змушений перебувати в одному політичному просторі, на яких не можеш або реально боїшся впливати», — наголошує Сергій Рахманін.

Закон, у разі його ухвалення, нічого не дасть у царині очищення держави від корупційного впливу олігархів. В Україні нині достатньо інструментів для реальної боротьби з олігархами.

«За кількістю різноманітних силових структур ми, напевно, абсолютний чемпіон в Європі: у нас є Офіс генпрокурора, Нацполіція, СБУ, НАБУ, САП, ДБР, АМКУ, БЕБ. Якщо якийсь з цих структур не вистачає повноважень, Верховна Рада охоче розгляне можливість їх розширення. Але це має відбуватися в межах Конституції», — підсумовує політик.

Підписуйся на нашi

ще новини