«Антиолігархічний» проект рясніє порушеннями Конституції, — Сергій Рахманін

«Антиолігархічний» проект рясніє порушеннями Конституції, — Сергій Рахманін

Парламентський комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував Верховній Раді підтримати остаточне ухвалення законопроекту №5599. Документ містить низку порушень Конституції України, про що неодноразово говорили Головне науково-експертне управління парламенту, представники опозиційних фракцій ВР, Уповноважена Верховної Ради з прав людини, а також чимала кількість правників. Член комітету, народний депутат партії «Голос» Сергій Рахманін — єдиний, хто не підтримав документ.

«Документ має гучну назву: «Про запобігання загрозам національної безпеки, пов'язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті». В народі він більше відомий як «закон про олігархів». Я був єдиним з присутніх на засіданні членів комітетів, хто проголосував проти такого рішення. Законопроект, на мій погляд, рясніє порушеннями Конституції.

Нещодавно він скерований до Венеційської комісії. Цей орган Ради Європи уповноважений надавати висновки про відповідність законопроектів законодавчих актів європейським стандартам та цінностям. Україна неодноразово зверталася до комісії, коли йшлося про особливо чутливі рішення. Рекомендації ВК не є зобов’язальними, але не дочекатися висновків комісії було б дивно, нелогічно й політично не зважено. Особливо на тлі постійних мантр про відданість європейським цінностям. І з урахуванням того, що до «венеційців» ще доведеться неодноразово звертатися», — пояснив Сергій Рахманін.

Боротьба з протиправним впливом багатіїв на ухвалення державних рішень конче потрібна, наголосив він. Боротьба, а не імітація.

Також на засіданні новий Головнокомандувач Збройних сил генерал-лейтенант Валерій Залужний стисло поінформував про ключові виклики, чітко пояснив, як планує розв’язувати проблеми. На відміну від деяких інших посадовців-силовиків Залужний не вдавався до надмірного пафосу й не жонглював абстрактними кольоровими додатковими матеріалами, зауважив Рахманін. Одна з проблем, на якій зупинився генерал — підвищення активності ворожих безпілотників. БПЛА противника все частіше працюють на висотах, що убезпечують від наявних засобів протидії. Головком пояснив, що саме збирається робити, аби тимчасова проблема не перетворилася на відчутну загрозу.

А міг би ініціювати написання закону «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом ворожих безпілотних летальних апаратів». Створити державний реєстр ворожих безпілотників. Доручити вести цей реєстр, наприклад, Мінюсту, іронізує народний депутат.

«Чому Мінюсту? Тому що так захотілося. Зобов’язати усіх військовослужбовців ЗСУ подавати декларації про візуальний контакт з безпілотниками. Ну, власне, і все. Чи завадила б подібна «ініціатива» ворожим безпілотникам? Не більше, ніж ухвалення законопроекту №5599 завадить впливу олігархів. Тобто, ніяк. Щоб усвідомити це, не треба ані до ворожки ходити, ані до Венеційської комісії. Протидіяти загрозливій активності ворожих БПЛА мають засоби радіоелектронної боротьби й протиповітряної оборони. Протидіяти загрозливій активності «господарів життя» мають АМКУ, НАБУ, САП, БЕБ і ще ціла низка компетентних органів. Реєстрами війни не виграють», — підкреслив Сергій Рахманін.

Підписуйся на нашi

ще новини