Бюджет-2020: без реформи ДБР та СБУ видатки на них збільшувати не можна, — заява «Голосу»

Бюджет-2020: без реформи ДБР та СБУ видатки на них збільшувати не можна, — заява «Голосу»

За пропозицією уряду, у 2020 році правоохоронні органи оримають додаткові кошти, при цьому немає жодних вимог до їх реформування.

Державне бюро розслідувань — не перезавантажене, з дискредитованим керівником — має отримати збільшене на 71% фінансування.

Служба безпеки України — нереформована, де досі діють корупційні підрозділи, які тиснуть на бізнес, — отримає додаткові 2,5 мільярдів гривень.

«Голос» наполягає: збільшення видатків на силові структури може відбутись виключно за умови початку їх реформування.

«Нам обіцяли реформу СБУ — її немає. Зате є збільшення фінансування СБУ — включно з тими самими підрозділами, на які держава, за абсолютною суспільною згодою, має взагалі припинити витрачати кошти», — заявила депутатка фракції «Голосу» у Верховній Раді Олександра Устінова.

Йдеться про два підрозділи СБУ — Головне управління по боротьбі з корупцією й організованою злочинністю та Головне управління контррозвідувального захисту економіки держави. Їхні функції дублюють аналогічні функції ДБР, НАБУ, Нацполіції та ДФС, а зайві повноваження дозволяють посадовцям і оперативним співробітникам СБУ зловживати оперативними та контррозвідувальними заходами для розстановки своїх «смотрящих», вимагання хабарів за замовчування злочинів і тиску на бізнес — від окремих компаній до цілих напрямків економіки.

Партія «Голос» наполягає на тому, що збільшення видатків на силові структури без їх реформування неприпустиме, і вимагає якнайшвидшого розгляду поданого на початку вересня законопроекту №2090, яким має розпочатись реформа спеціальних органів України.

«Без перезавантаження ДБР, без ліквідації корупційних управлінь СБУ збільшення видатків бюджету схоже на спробу президента підім'яти під себе або купити силовиків. Ми наполягаємо: спочатку реформа, потім — підвищення фінансування, не інакше», — наголосила Олександра Устінова.

Підписуйся на нашi

ще новини