Бюджет-2020 — економія на людях без пояснення, де взяти гроші на розвиток України, — Юлія Клименко

Бюджет-2020 — економія на людях без пояснення, де взяти гроші на розвиток України, — Юлія Клименко

Монобільшість у своїй передвиборчій та урядовій програмі обіцяла швидкий розвиток України, а також 40% росту ВВП, 1 млн робочих місць, 50 млрд доларів інвестицій. Але натомість у бюджеті на 2020 рік запропонувала принцип проїдання — як і попередні уряди. Про це в ефірі телеканалу «Прямий» заявила народна депутатка від «Голосу» Юлія Клименко.

«Якби було сліпе дегустування державного бюджету, його було б не відрізнити від бюджетів попередніх років. Насправді — це один і той же бюджет проїдання. Ми весь час складаємо бюджет по принципу «від зарплати до зарплати» і нічого не інвестуємо у майбутнє», — пояснила вона.

Клименко нагадала, що програма нового Кабінету міністрів передбачала зовсім інше: «Програма уряду дійсно є програмою розвитку, але вона нічого спільного з бюджетом-2020 не має. І уряд Гончарука просто не міг зробити інший бюджет, не тому що уряд поганий, а тому що економічні закони, так як і фізичні, одні для всіх — включно з «95 кварталом».

Депутатка також закликала уряд пояснювати людям, заради чого пропонується скорочувати соціальні видатки.

«Якщо була геніальна ідея зробити ставку, скажімо, на інфраструктуру, туризм чи щось ще — поясніть людям, скажіть: сьогодні ми не збільшуємо радикально мінімальну заробітну плату на наступний рік, але ми вкладемо ці гроші в нові дороги чи аеропорти, у нас буде багато туристів, ми будемо найкращі в світі у чомусь. І тоді люди розуміють, що відбувається. Коли ж просто урізаються соціальні платежі — люди відчувають, що економія починається з них — і на них і закінчується», — наголосила Клименко.

Пояснення необхідні і щодо збільшення на цьому фоні, наприклад, на 20% видатків на державну охорону: всього 200 млн, які можно було б направити на зарплатню освітянам. «Що вони охороняють? Раніше на велосипедах пропонували їздити, тепер будуть на броньованих машинах мабуть їздити, судячи з витрат у 200 млн грн», — відзначила Юлія Клименко.

Підписуйся на нашi

ще новини