Бюджет-2020 готовий всього лиш на 20—30%, — секретар бюджетного комітету ВР

Бюджет-2020 готовий всього лиш на 20—30%, — секретар бюджетного комітету ВР

Проект Державного бюджету на 2020 рік, представлений урядом на розгляд Верховної Ради, містить низку позитивних пропозицій, але поданий у дуже сирому стані й потребує системного доопрацювання. Про це повідомив секретар бюджетного комітету Верховної Ради, депутат фракції «Голос» Володимир Цабаль.

«Видно, що бюджет не до кінця опрацьований. Тобто, готовий на 20—30%. Коли дивишся на частину бюджетних програм, видно, що вони просто скопійовані з минулого року. Або на якийсь номінальний відсоток збільшений приріст. Тобто немає системної роботи. Будемо чекати, будемо дивитися на поправки, на те, як план уряду буде відображений у бюджеті», — сказав він.

Коментуючи позитивні напрацювання, Володимир Цабаль відзначив, зокрема, збільшення фінансування Суспільного мовлення: «Його бюджет збільшився вдвічі. Це добре. Завжди обіцяли, певний відсоток бюджету на фінансування Суспільного. Цього року це вперше заклали».

Інший позитивний момент — зменшення, в середньому, на чверть фінансування усіх облдержадміністрацій: «Я думаю, що це позитивна тенденція з огляду на децентралізацію. Бо облдержадміністрація — це виконання функцій держави у регіонах. Якщо ми зменшуємо фінансування, ми розуміємо, що це зменшення ролі центральних органів влади у регіонах».

Нарешті, відзначив він, позитивом є лібералізація економіки: «Зменшилося співвідношення бюджету до ВВП, тобто тих доходів, що держава забирає в населення і перерозподіляє. Частка доходів, які кожен українець буде віддавати, в середньому, зменшилася з 26% до 24%. Це хороший знак. Це означає, що економіка рухається більш ліберально, вільно. Якщо ці речі у фінальній версії бюджету будуть дотримані, це буде дуже хороший знак, хоча і виклик для нового Кабміну».

Водночас Володимир Цабаль повідомив і про те, що насторожує у проекті бюджету на наступний рік.

«Зокрема, збільшення видатків на оборону з якихось причин було закладене в РНБО, а не в оборонному секторі. Тут може бути два сценарії: або президент хоче мати більший вплив на розподіл цих коштів, оскільки коштами, що розподіляє РНБО, займається команда президента, або дійсно не було часу зрозуміти, куди ці збільшення потрібно закласти», — зауважив він.

Цабаль також відзначив невідповідність закладеного в проект бюджету і реального прожиткового мінімуму: «Реальний прожитковий мінімум в Україні вже давно не 2 тис. грн, а близько 5—6 тис. грн. Я розумію, що уряд його не збільшує через те, що треба збільшувати пенсії. Але його треба збільшувати, підводити до реального рівня. Питання як зробити так, щоб збільшивши його не одержати диру в бюджеті. Якщо ріст економіки буде не 3%, а 5%, то уряд в першу же чергу має подумати про збільшення прожиткового мінімуму за рахунок збільшення доходної частини бюджету через ріст ВВП».

Коментуючи правки до поданого бюджету, які готує фракція «Голосу», він зазначив, що вони точно стосуватимуться фінансування оборони, медицини і освіти, де уряд не заклав збільшення зарплат викладачів і освітніх субвенцій. Але аналіз проекту і розробка пропозицій з його удосконалення триває.

«Ми намагаємося не просто сказати, що де підняти, а зрозуміти, які статті зараз менш ефективні, звідки можна забрати ці гроші. Треба також розуміти, що кожного року під час бюджетного процесу кількість правок, які подаються, дорівнює ще одному чи двом бюджетам. Важливо подавати зважені правки. Ми за ефективність, а не спам», — наголосив депутат фракції «Голос».

Підписуйся на нашi

ще новини