Бюро економічної безпеки позбавляє корумпованих силовиків впливу на бізнес, — Ярослав Железняк

Бюро економічної безпеки позбавляє корумпованих силовиків впливу на бізнес, — Ярослав Железняк

Завдяки ухваленому законопроєкту №3087-д максимум через пів року Бюро економічної безпеки залишиться єдиним органом, який може розслідувати економічні злочини.

У цьому законі «Голос» виконав ще одну передвиборчу обіцянку — позбавити корумпованих силовиків впливу на бізнес. Тому «Голос» підтримав ліквідацію податкової міліції, а завдяки поправці народного депутата Ярослава Железняка будуть ліквідовані й «економічні» департаменти СБУ — департамент контррозвідувального захисту економіки держави та славнозвісний департамент «К».

Пряма мова

Ярослав Железняк, голова фракції «Голосу», перший заступник голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики:

— За даними останніх опитувань бізнесу та інвесторів, один з ключових негативних факторів для роботи в Україні — це репресивні дії правоохоронців. І це не дивно, бо за підозрою в ухиленні від сплати податків до компанії могли прийти і працівники «економічних» департаментів СБУ, і податкова міліція, і Нацполіція.

Законопроєкт №3087-д нарешті припинить повноваження цих трьох органів в сфері економіки та створить один профільний аналітичний орган. Ми очікуємо, що цього тижня законопроєкт передадуть на підпис Президенту.

Основним інструментом детективів Бюро економічної безпеки у роботі з бізнесом будуть цифри, а не кувалди. Замість силового у структурі Бюро буде створений великий аналітичний підрозділ, який зможе моніторити дані та використовувати ризико-орієнтовний підхід. Це дозволить попереджати зловживання, а не відкривати справи за несплату податків вже після того, як компанія погасила борг.

Тож сподіваюся, уже у наступному році ми не побачимо ганебної статистики безпідставно відкритих податковою міліцією кримінальних справ, а СБУ буде зупиняти загрози для країни, а не волоські горіхи на кордоні.

Підписуйся на нашi

ще новини