Це буде єдина і цікава програма для всіх, — Інна Совсун про навчання дітей захисту України

Це буде єдина і цікава програма для всіх, — Інна Совсун про навчання дітей захисту України

Україна запроваджує новий предмет у школах — «Захист України». Він не просто заміняє старі радянські уроки з ДПЮ і основ меддопомоги, а має мотивувати підлітків отримувати більше знань, які їм необхідні для того, щоб вижити під час повномасштабної війни. Про це розповіла народна депутатка «Голосу» Інна Совсун.

«Реформа предмету «Захист України» розпочалась від початку зими минулого року. Я була долучена до робочої групи, яка писала цю програму. Станом на зараз вона затверджена Міносвіти і погоджена Міноборони.

В цій новій програмі, по-перше, застарілий радянський розподіл між хлопчиками і дівчатками прибрали, тому що це буде єдина програма для всіх. Але також ми виписали її так, щоб вона була цікава сучасним підліткам. Бо зараз більшість сприймає цей предмет як щось необовʼязкове. І справді це так, адже стройова підготовка і вивчення Статуту ЗСУ — це найгірший спосіб мотивувати дітей бути зацікавленими в майбутньому обороняти країну», — пояснила народна депутатка.

Програма складатиметься з кількох блоків і розроблена не для того, щоб діти зі школи проходили курс молодого бійця, а щоб отримала знання, які необхідні їм і в цивільному житті.

«Там буде блок мотиваційний про пояснення необхідності захищати свою країну, розповіді про українських героїв, досвід. Бо нам є чим пишатись в цьому напрямку. Так само важливо, що в новій програмі є блоки про сучасність і знання, необхідні для життя в країні, яка воює. Це не значить, що ми будемо вчити дітей ставати майбутніми солдатами. Тут мета — підготувати оборонну свідомість. Наприклад, діти будуть вчитися керувати дронами, що є корисним для цивільного життя і дуже цікавить дітей», — наголосила представниця «Голосу».

Підписуйся на нашi

ще новини