Це не про збільшення мобресурсу, — Андрій Осадчук прокоментував законопроєкт про можливу мобілізацію окремих засуджених

Це не про збільшення мобресурсу, — Андрій Осадчук прокоментував законопроєкт про можливу мобілізацію окремих засуджених

Ухвалення парламентом законопроєкту про можливість окремим категоріям засуджених мобілізуватися не матиме відчутного впливу на темпи комплектування Сил оборони України. Це радше про можливості для окремих категорій засуджених громадян. І швидко результатів ухваленого документу не варто очікувати. Так вважає народний депутат «Голосу», перший заступник голови парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

«Зараз в Україні всіх увʼязнених десь в межах 30 тисяч, але це і жінки, і чоловіки, і молоді, і літні, і хворі. Після оцінок і дискусій, можливістю мобілізації можуть скористатися, напевно, десь до двох-трьох тисяч людей. На це не треба дивитись як на джерело посилення мобресурсу, єдина раціональна частина дискусії — те, що справді в місцях позбавлення волі є досить молоді і цілком здорові хлопці, які готові йти до війська. І от їм давати таку можливість цілком резонно.

Це не буде швидко, бо кожен окремий кейс треба проводити через суди, тому десь на рівні серпня місяця ми побачимо, які будуть результати цієї ініціативи», — пояснює народний депутат.

Однак проголосований законопроєкт, за словами Андрія Осадчука, недосконалий і алогічний в багатьох аспектах.

«Та конструкція, яка була остаточно проголосована, позбавлена будь-якої логіки. Засуджені за корупцію не можуть бути мобілізовані, але «злодії в законі», члени організованих злочинних угруповань — можуть. За зґвалтування — не можна, а за катування — можна. Тобто з точки зору управлінської, юридичної логіки, з точки зору прав людини і громадської безпеки, рішення про можливість мобілізації засуджених виглядає як юридичний ідіотизм», — констатує представник «Голосу».

Підписуйся на нашi

ще новини