Час сигналів і толерантності давно пройшов, — Андрій Осадчук прокоментував дискусії про зміни до покарання за колабораціонізм

Час сигналів і толерантності давно пройшов, — Андрій Осадчук прокоментував дискусії про зміни до покарання за колабораціонізм

Толерантності до колаборантів чи будь-якої мови про помʼякшення відповідальності для них не може бути після повномасштабного вторгнення рф в Україну і всього того, що ми вже знаємо про злочини, які окупанти чинили з українцями. Так вважає заступник голови партії «Голос», народний депутат Андрій Осадчук.

«Зараз виникла дискусія про те, що є низка лобістських груп, які намагаються за професійною ознакою виділяти якісь категорії людей (аграріїів, нотаріусів, вчителів), яких ніби варто розглядати окремо в контексті відповідальності за колабораційну діяльність і це подається під соусом необхідності «подавати сигнали громадянам на окупованій території». Відповідну риторику вже доводилося чути навіть з Кабінету Міністрів.

Ця риторика була ще якось зрозуміла в 2014-2021 роках, коли ми всі розраховували, що будемо політично намагатись відновити наш суверенітет над окупованими територіями. На сьогоднішній момент, якщо хтось, хто вимушено залишився на окупованій території, так і не зрозумів, що відбулося в Україні за останній рік, то держава Україна навряд чи має витрачати час і сили на пояснення, а тим більш шукати підстави для виправдання будь-якої співпраці з ворогом який прийшов нас вбивати.

Кожен хто співпрацював з агресором незалежно від роду і виду занять має і буде відповідати перед Україною. Якщо хтось постачав їм матеріали чи харчі, заплатив хоча би копійку податків в російський бюджет — ця людина фінансувала війну, допомагала вбивати українських громадян, тому моя позиція є абсолютно категоричною щодо цієї дискусії», — наголошує народний депутат.

За словами Андрія Осадчука, стаття Кримінального кодексу за колабораціонізм є цілком ефективна і до неї немає особливих зауважень у правоохоронних структур. Більш того, варто вести мову про її вдосконалення виключно в межах розширення суб‘єктивної сторони, щоб унеможливити уникнення відповідальності.

«Стаття за колабораціонізм вже зараз непогано працює, заведені понад три тисячі справ. СБУ працює, в правоохоронний комітет парламенту не зверталися з особливими наріканнями. Генеральна прокуратура підтверджує, що їм наразі достатньо тих інструментів, які є в кримінальному законодавстві, щоб притягати колаборантів до відповідальності.

Час сигналів давно пройшов. Час толерантності давно пройшов. Всі дорослі і всі все розуміють. Сподіваюсь, робота по вдосконаленню законодавства буде продовжуватися але саме в напрямку усунення можливості уникнення відповідальності», — підкреслює народний депутат.

Підписуйся на нашi

ще новини